Теми статей
Обрати теми

Оновлений Витяг із СЕА: аналізуємо кожну складову

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Від змін можна втратити розум, особливо якщо говорити про становище платників ПДВ у 2015 році. Таку характеристику можна дати і Витягу з СЕА. Розпочавши свій шлях з форми J/F1401201, він поступово удосконалювався, убираючи в себе новації, що вносилися до роботи СЕА. І ось знову, не чекаючи внесення нових поправок до ПКУ, податківці вирішили поліпшити цей документ. Як він виглядає сьогодні та що являє собою кожна його складова — тема сьогоднішньої розмови.

Невеличкий вступ

У результаті невгамовної енергії контролерів з’явилася чергова форма запиту (J/F1301206) і Витягу (J/F1401206). По суті особливих змін не відбулося. Просто тепер Витяг відображає виключно розмір РЛ і значення тих показників, які його формують.

Щоб мати історію формування суми РЛ, ви можете направити «Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ» (форма J/F1301902). У відповідь ви отримаєте «Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ» (форма J/F1401902) з детальною розшифровкою всіх операцій, які сформували остаточну суму РЛ, або історію формування конкретного показника.

Отримати дані про стан електронного ПДВ-рахунка зараз вам допоможе вже інша форма — «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» (форма J/F1402301). Отримати її можна, склавши та направивши до ДФСУ «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» (форма J/F1302301).

Ось у принципі й усі зміни. А тепер давайте розглянемо новий Витяг за рядками.

Складові Витягу з СЕА

№ ряд.

Реквізит

Складові

Розмір РЛ

Сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»)

Це та сума, на яку ви маєте право зареєструвати в ЄРПН ПН/РК згідно з  п. 2001.3 ПКУ.

Інакше кажучи, це той показник ΣНакл, що визначається і заради якого затівалася вся ця метушня із запровадженням СЕА.

Увага! Не плутайте РЛ із сумою коштів на ПДВ-рахунку. Використати його для погашення ПЗ не можна. Він вам знадобиться:

1) для заповнення додаткового поля ряд. 22.1 ПДВ-декларації (на дату її подання) — щоб визначити, в якому розмірі ви можете заявити ВЗ до відшкодування або зарахувати ВЗ у зменшення податкового боргу з ПДВ;

2) для з’ясування меж, у яких вам можуть повернути суми ПДВ у зв’язку з унесенням змін до МД (лист ДФСУ від 15.12.14 р. № 15182/7/99-99-24-02-02-17).

Зверніть увагу: згідно з  п. 2001.3 ПКУ до формули розрахунку РЛ входять усього 6 складових (ΣНаклОтр + ΣМитн + ΣПопРах - ΣНаклВид - ΣВідшкод - ΣПеревищ). Однак після набуття чинності Законом № 643 формула розрахунку РЛ помітно «поважчала». Тепер вона виглядає так:

ΣНакл = ΣНаклОтр + ΣМитн + ΣПопРах - ΣНаклВид - ΣВідшкод - ΣПеревищ + (ΣОвердрафт + ΣВЗ + ΣПереплат).

Для кожної із зазначених складових передбачений окремий рядок Витягу.

Більше того, Закон № 643 встановив нову дату для розрахунку РЛ — 03.08.15 р. Водночас для визначення значень ΣНаклОтр, ΣНаклВид та ΣМитн використовувалися дані за документами (ПН, РК, МД), складеними ще починаючи з 01.07.15 р. ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, як і раніше, РЛ розраховується наростаючим підсумком. Тому сплата узгоджених ПЗ до бюджету на нього не впливає.

І ще один нюанс. З 03.08.15 р. сільгосппідприємствам відкриті додаткові ПДВ-рахунки, призначені для перерахування коштів на спецрахунки. Проте РЛ у них один (він одночасно враховує показники як звичайної, так і спецрежимної діяльності таких підприємств // лист ДФСУ від 11.08.15 р. № 29560/7/99-99-19-03-02-17)

У тому числі:

1

ΣНаклОтр

(«Загальна сума податку за отриманими платником податку податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими в Реєстрі»)

Це загальна сума «вхідного» ПДВ за всіма «вхідними» ПН/РК, складеними після 01.07.15 р. і зареєстрованими в ЄРПН ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Тому сюди потраплять і суми ПДВ з:

• ПН, виписаних на суму послуг, отриманих від нерезидента (з одночасним відображенням у ряд. 4 Витягу);

• РК, складені після 01.07.15 р. і зареєстровані в ЄРПН, до ПН, виписаних до 01.07.15 р., які підлягали видачі покупцям — платникам ПДВ ( п. 2001.3 ПКУ).

Увага! Своєчасність реєстрації ПН/РК в ЄРПН тут не має значення.

Розраховується цей показник наростаючим підсумком. ПН/РК з додатною сумою ПДВ його збільшать, а «зменшуючі» РК — зменшать

2

ΣМитн

(«Загальна сума податку, сплаченого платником податку безпосередньо або через уповноважену особу під час ввезення товарів на митну територію України»)

Це сума ПДВ, яку ви сплатили при ввезенні товарів на митну територію України.

Незважаючи на те, що цю суму ви перераховуєте не на свій ПДВ-рахунок, а до бюджету, вона збільшує ваш РЛ. Підставою для цього буде правильно оформлена МД, а також листи коригування та додаткові МД.

Однак пам’ятайте! Для цілей правильного відображення зазначених сум у СЕА, при заповненні гр. «B» МД обов’язково вкажіть відомості про податковий номер особи, яка претендує на ПК у розмірі відповідної сплаченої суми (лист ДФСУ від 15.12.14 р. № 15182/7/99-99-19-03-02-17, категорія 101.08 ЗІР ДФСУ).

Якщо ви цього не зробили — зверніться на відповідну митницю і оформіть лист- коригування до «помилкової» МД.

Зверніть увагу: зарахування до вашого ПК сум ПДВ, сплачених на митниці, не залежить від того, здійснювали ви такий платіж самостійно чи зверталися до послуг митного брокера.

ΣМитн також розраховується наростаючим підсумком

3

ΣПопРах

(«Загальна сума поповнення електронного рахунка з поточного рахунка платника податку»)

Загальна сума, на яку ви поповнювали ПДВ-рахунок, причому незалежно від того, з якою метою ви це робили:

• для збільшення РЛ з метою реєстрації ПН/РК в ЄРПН;

• або для сплати узгоджених ПЗ до бюджету.

Увага! У сільгосппідприємств цей показник уключає також суми, перераховані на додатковий ПДВ-рахунок (лист ДФСУ від 11.08.15 р. № 29560/7/99-99-19-03-02-17).

Показник розраховується наростаючим підсумком.

Зменшення цього показника можливе, тільки якщо ви подасте додаток Д4 (заявіть до повернення суму переплати, що знаходиться у вас на ПДВ-рахунку на момент подання ПДВ-декларації звітного періоду). Причому РЛ податківці вам зменшать «авансом» уже на дату подання заяви, незалежно від того, коли така сума потрапить на ваш поточний рахунок ( п. 2001.6 ПКУ).

Перерахування коштів з ПДВ-рахунка до бюджету на підставі поданої ПДВ-декларації на цей показник не впливає

4

ΣНаклВид

(«Загальна сума податку за виданими платником податку податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими у Реєстрі»)

Це загальна сума ПДВ за ПН/РК, виданими платником ПДВ і зареєстрованими в ЄРПН.

Тому сюди потраплять і суми ПДВ з ПН, виписаних при отриманні послуг від нерезидента (з одночасним відображенням у ряд. 1 Витягу).

Не беруть участі в розрахунку цього показника:

• ПН/РК, складені до 01.07.15 р., незалежно від того, коли вони були зареєстровані в ЄРПН (лист ДФСУ від 16.11.15 р. № 24353/6/99-99-19-03-02-15);

• РК до ПН, які складені до 01.07.15 р. і не підлягають видачі покупцям (категорія 101.08 ЗІР ДФСУ), навіть якщо вони були зареєстровані в ЄРПН;

• РК до ПН 2014 року, які підлягали реєстрації в ЄРПН, але з якоїсь причини так туди і не потрапили (минуло 180 днів).

ΣНаклВид розраховується наростаючим підсумком

5

ΣВідшкод

(«Загальна сума податку, заявлена платником податку до бюджетного відшкодування»)

Загальна сума ПДВ, заявлена платником ПДВ до БВ з урахуванням сум коригувань, проведених за результатами перевірок, а також поданих УР, якщо дотримуватися п. 9 Порядку № 569.

Показник розраховується наростаючим підсумком з 01.07.15 р.

Тобто беруться дані ПДВ-декларацій, починаючи зі звітного періоду — липень (III квартал) 2015 року

6

ΣПеревищ

(«Загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником податку у поданих контролюючому органу податкових деклараціях з податку, суми податку, зазначеної у складених таким платником податкових накладних, зареєстрованих у Реєстрі»)

Загальна сума перевищення ПЗ, зазначених у поданих вами ПДВ-деклараціях (з урахуванням УР до них), над сумою ПДВ, яка міститься у складених вами ПН/РК і зареєстрованих в ЄРПН ( п. 2001.3 ПКУ).

Розраховується він наростаючим підсумком за формулою (лист ДФСУ від 10.07.15 р. № 1402/99-99-19-03-01-18):

img 1

Увага! Цей показник може мати тільки додатне значення. При від’ємному значенні вважається, що такий показник дорівнює нулю.

Перерахунок ΣПеревищ здійснюється кожного разу при:

• поданні ПДВ-декларації / УР за зазначені періоди на дату такого подання;

• реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених у зазначені періоди на дату такої реєстрації.

Отже, якщо на дату подання ПДВ-декларації у платника з’явиться ΣПеревищ, то вже на дату реєстрації в ЄРПН пропущеної ПН ця складова повинна автоматично зменшитися та стати рівною нулю (лист ДФСУ від 28.10.15 р. № 22838/6/99-99-19-03-02-15). Про наслідки таких коливань читайте у «БТ», 2015, № 47, с. 16.

У тому ж випадку, якщо ПН буде зареєстрована в ЄРПН, але не відображена у ПДВ-декларації, РЛ ні на дату подання ПДВ-декларації, ні на дату включення забутої ПН до ПДВ-звітності не зміниться. ΣПеревищ залишається рівною нулю (детальніше у «БТ», 2015, № 40, с. 21)

7

ΣВЗ

(«Сума збільшення, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних»)

Це сума рядків 24 і 31 ПДВ-декларації за червень/II квартал 2015 року, яка повинна була збільшити РЛ ( п.п. 4 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• до 31.07.15 р. місячним платникам;

• до 20.08.15 р. — квартальникам.

Нюанс. У сільгосппідприємств збільшення РЛ повинно було відбутися з урахуванням даних двох декларацій (звичайної та спецрежимної).

ΣВЗ — найпроблемніша складова. З’явилася вона у формулі розрахунку РЛ завдяки Закону № 643, щоб остаточно закрити питання «старого» ВЗ.

Але мало того що збільшення РЛ на ΣВЗ відбувалося зі значними затримками, так ще податківці наполягають на тому, що таке збільшення було одноразовим «бонусом». Тобто проводити його перерахунок після уточнення даних, задекларованих за періоди до 01.07.15 р., не можна. Про це контролери заявляли у своїх листах від 21.10.15 р. № 22210/6/99-99-19-03-02-15 і від 09.11.15 р. № 23850/6/99-99-19-03-02-15.

При цьому коригування цієї складової можливе лише після проведення податкової перевірки згідно з  п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Безумовно, такий підхід є несправедливим. Можливо, контролерів переконає судова практика (уже з’явилися перші рішення на користь платників податків).

Як наслідок, з 09.12.15 р. «нехороше» роз’яснення в категорії 101.08 ЗІР ДФСУ переведено до складу нечинних. Тобто можна сподіватися, що думка податківців зміниться

8

ΣОвердрафт

(«Сума середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали»)

Це середньомісячний розмір суми ПДВ, яка за останні 12 звітних (податкових) місяців/ 4 квартали була:

• задекларована платником до сплати до бюджету та погашена/розстрочена/відстрочена (ряд. 25.1 декларації);

• задекларована до сплати на спецрахунок сільгосппідприємства (ряд. 25.2 спецдекларації).

Ця складова не формується наростаючим підсумком, а автоматично щокварталу перераховується (протягом першого числа відповідного кварталу) з урахуванням попереднього показника ΣОвердрафт.

Увага! Право на таку складову потрібно заслужити, оскільки вона доступна тільки тим платникам ПДВ, з дати реєстрації яких минуло 12 звітних місяців / 4 квартали ( п.п. 1 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Тому якщо ви на якийсь момент втратили ПДВ-статус (у результаті процедури анулювання), то ΣОвердрафт ви побачите знову тільки після зазначеного строку, а не з початком нового кварталу.

Нюанс. Хоча перерахунок цього показника повинен відбуватися автоматично (без участі податківців), однак, як свідчить практика, робота СЕА ще не достатньо налагоджена. Тому зміна РЛ на цю складову іноді відбувається із затримкою

9

ΣПереплат

(«Сума помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість станом на 1 липня 2015 року»)

Загальна сума переплат з ПДВ (у тому числі помилкових), наявна на бюджетному рахунку (ІКПП) платника станом на 01.07.15 р., зменшена на суму ПДВ, задекларовану до сплати до бюджету за звітний період — червень 2015 року.

Як ураховувати таку суму у ПДВ-звітності, контролери детально роз’яснили в  п.п. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і листі ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17.

Увага! Після того як на суму переплат збільшився РЛ, вони вважаються погашеними. Відповідно повернути їх «живими» грошима на поточний рахунок можна тепер тільки через БВ.

Зверніть увагу: збільшення РЛ на цей показник повинне було пройти до 08.08.15 р. Більше того, контролери не розбиралися, які суми сформували таку переплату.

У результаті у деяких платників виникли проблеми. Так, якщо до 01.07.15 р. платник ПДВ отримував ППР і сплачував відповідний штраф на бюджетний рахунок, а податківці у свою чергу проводили його вже після зазначеної дати, то (лист ДФСУ від 14.09.15 р. № 19558/6/99-99-19-03-02-15):

• сума штрафу збільшувала РЛ (як складову ΣПереплат) платника, який провинився;

• водночас у такого платника виникав податковий борг на суму штрафу згідно з вимогами п. 25 Порядку № 25.

Увага! Податківці наполягають на тому, що це збільшення РЛ було проведено одноразово, тому подальші коригування цієї складової неможливі (лист ДФСУ від 23.09.15 р. № 22171/10/28-10-06-11).

А надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ, що утворилися на бюджетному рахунку вже після 01.07.15 р. у результаті подання УР до ПДВ-декларації за червень 2015 року (лист ДФСУ від 28.09.15 р. № 20537/6/99-99-19-03-02-15):

• не відображаються у ПДВ-звітності подальших звітних періодів;

• можуть бути повернені платнику ПДВ на його поточний рахунок відповідно до ст. 43 ПКУ

 

Документи та скорочення статті

Закон № 643 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

БВ — бюджетне відшкодування.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ — реєстраційний ліміт.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

МД — митна декларація.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі