Теми статей
Обрати теми

Підприємство-новачок: повідомляємо ДФСУ про прийняття директора

Соломіна Марія
Плануємо створити підприємство. Однак постало питання щодо повідомлення податківців про прийняття на роботу директора. Хто повинен подати таке повідомлення, якщо на підприємстві ще ніхто не працює, і в який строк?

Здебільшого життя підприємства розпочинається з появи на ньому головної дійової особи — директора. Про початок його трудової діяльності ст. 24 КЗпП зобов’язує повідомити податківців. Причому працівник може бути допущений до роботи, тільки якщо:

1) з ним укладений трудовий договір, оформлений наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу;

2) про його прийняття на роботу повідомили фіскальний орган.

Це правило поширюється на всіх найманих працівників, у тому числі й на директора.

Але ж про те, хто працюватиме директором, повідомили держреєстратора ще на етапі реєстрації підприємства. Чи означає це, що положення ст. 24 КЗпП порушено?

Однозначно ні!

Протокол зборів засновників підприємства про призначення на посаду директора конкретної особи, по суті, є лише резолюцією на заяві про прийняття на роботу цієї особи. А реєстраційні документи тільки ідентифікують того, хто обійматиме цю посаду після реєстрації підприємства. Адже до реєстрації підприємства трудові відносини виникнути просто не можуть.

Після проведення держреєстрації майбутній директор видає розпорядження (наказ) про вступ на посаду директора. Його формулювання може бути таким: «Приступаю до виконання посадових обов’язків директора з окладом згідно зі штатним розписом з «__» _______ 201__ року». А підставою для видання цього розпорядження (наказу) якраз і буде протокол зборів засновників.

У розпорядженні (наказі) дату початку трудової діяльності необхідно вказати з урахуванням дня, який знадобиться для повідомлення фіскалів про початок роботи. Тобто якщо Повідомлення про прийняття на роботу буде подано податківцям 4 січня 2016 року (понеділок), то в розпорядженні (наказі) «стартом» трудової діяльності може стати 5 січня (вівторок).

А тепер ще одне цікаве запитання: хто повинен підписати Повідомлення про прийняття на роботу директора та віднести його до податкової? На нашу думку, це може бути один із засновників підприємства, уповноважений на такі дії протоколом зборів засновників. Це узгоджується з положеннями постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» від 17.06.15 р. № 413. Не проти такого розвитку подій і Мінсоцполітики (див. лист від 18.09.15 р. № 14209/0/14-15/13).

Звернемо вашу увагу на один важливий момент. Здебільшого на практиці реєстраційними питаннями підприємства переймається майбутній директор, а не власники підприємства. Такі дії він повинен виконувати на підставі належним чином оформленої довіреності, за якою представлятиме інтереси засновників перед третіми особами. Якщо за проведення реєстрації власники-фізособи «віддячать грошиками» майбутнього директора (що в цілому узгоджується з нормами ст. 1002 ЦКУ), то, по-хорошому, таку суму він повинен буде задекларувати і сплатити з неї ПДФО та ВЗ самостійно за підсумками річного декларування.

Важливо! З дати вступу на посаду директору повинна нараховуватися заробітна плата. Ця вимога має виконуватися незалежно від того, провадить госпдіяльність підприємство чи ні, є гроші на його рахунку або рахунок порожній. Майте на увазі це також при складанні розпорядження (наказу) про вступ на посаду директора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі