Теми статей
Обрати теми

«Зелене світло» платникам ЄСВ: перше прохання ДФСУ до банків

Жиленко Катерина, Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Державна фіскальна служба України
Лист ДФСУ від 29.01.15 р. № 1787/5/99-99-17-03-01-16

Та нестримність, з якою до нашого життя увірвалася податкова реформа, цього разу позначилася і на Порядку прийняття банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.13 р. № 453 (далі — Порядок № 453).

Нагадаємо, що згідно з пп. 2, 3 цього документа банки зобов’язані приймати від платників ЄСВ розрахункові документи на видачу (перерахування) зарплати лише за умови одночасного подання документів про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ. При цьому суми, сплачені за цими документами, повинні складати не менше 1/3 суми коштів для виплати зар­плати, зазначеної в розрахункових документах.

Порушення цих вимог для банків обертається серйозними фінсанкціями та штрафом у розмірі суми ЄСВ, що підлягає сплаті платниками (п. 2 ч. 12 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI).

Але! Річ у тім, що з 01.01.15 р. платники ЄСВ отримали право використовувати так звані понижуючі коефіцієнти (див. у «БТ», 2015, № 3, с. 28). Причому мінімальний розмір такого коефіцієнта на сьогодні дорівнює 0,4. А це означає, що у деяких платників ставка ЄСВ у частині нарахувань може і не досягти 1/3 від зарплати працівників і винагород за ЦПД.

Ось тому податківці вимушені були звернутися до банків з проханням: до того, як Порядок № 453 приведуть у відповідність до вимог ст. 24 Закону № 2464, не перевіряти факт сплати 1/3 суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в розрахункових документах. Однак подавати розрахункові документи платникам ЄСВ до банку слід, як і раніше (тобто розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати + + розрахункові документи про перерахування кош­тів для сплати ЄСВ).

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі