Теми статей
Обрати теми

Військовий збір при виплаті доходів ФОП-загальносистемнику: вирішення питання

Савченко Олена, податковий експерт
У «БТ», 2015, № 4, с. 11 ми розглянули зміни, які відбулися у сплаті військового збору (ВЗ). Однією з «білих плям» було питання зі справлянням ВЗ при виплаті податковим агентом доходу ФОП-загальностистемникам та особам, які провадять незалежну професійну діяльність (НПД). Сьогодні ми ще раз повернемося до цього питання. Є привід — ДФСУ підготувала проект Узагальнюючої консультації, де висловилася й щодо виплат ФОП, НПД.

ВЗ при виплаті доходів ФОП

З початку року ми маємо таку ситуацію. Оскільки з 01.01.15 р. ВЗ по суті став «клоном» ПДФО, то з:

• доходів ФОП-загально­системника потрібно сплачувати ВЗ (пп. 163.1.1 і 164.1.3 ПКУ);

• доходи єдиноподатника ВЗ не обкладаються, оскільки з них не сплачується ПДФО (п.п. 165.1.36 ПКУ).

При цьому стосовно ВЗ з доходу ФОП-загальносистемника ПКУ не містить чітких норм: чи то підприємець у будь-якому разі повинен сам сплачувати ВЗ зі свого доходу, чи то при виплаті йому доходу податковим агентом ВЗ повинен утримувати і сплачувати податковий агент.

Якщо орієнтуватися на «тандем» п.п. 177.8 ПКУ, який звільняє податкового агента від сплати ПДФО з доходу ФОП-загальносистемника, і п.п. «б» п. 171.2 ПКУ, то можна стверджувати, що, як і у випадку з ПДФО, обов’язок зі сплати ВЗ лягає безпосередньо на ФОП. Таким чином, приходимо до того, що ФОП має самостійно розбиратися із сплатою ВЗ зі своїх доходів, самостійно його розраховувати та сплачувати за підсумками року.

Заковика була лише в податківцях. Раніше в усних роз’ясненнях вони не підтримували ідею застосування п.177.8 ПКУ і п.п. «б» п. 171.2 ПКУ до ВЗ (див. «БТ, 2014, № 4 с. 12).

Але що заслуговує на увагу. У виставленому податківцями «на публічний огляд» проекті Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування доходів фізичних осіб військовим збором (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/181661.html) податківці вже підтримують цей підхід.

Отже, ситуація з ВЗ — фактично копія ситуації з ПДФО. Якщо підприємець підтверджує свій статус, податковим агентам не потрібно утримувати ВЗ при виплаті доходів ФОП-загальносистемникам. Такий ФОП повинен буде сам сплатити його за підсумками звітного року до 19 лютого 2016 року.

А як же внутрішньорічні аванси підприємця? Невже податківці погодяться цілий рік чекати підприємницького ВЗ. Виходить, що погодяться. Адже й виходу іншого у них немає.

Звертаємо увагу: податківці наполягають на тому, що ВЗ податковий агент не утримує лише в тому випадку, якщо ФОП-загальносистемник надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як підприємця.

З приводу таких документів скажемо декілька слів окремо.

Так, у п. 177.8 ПКУ є спеціальна норма із цього приводу, яка наказує попросити у ФОП надати копію документа, що підтверджує його держреєстрацію:

• копію свідоцтва про держреєстрацію ФОП (якщо підприємець-партнер зареєстрований до 07.05.11 р. і до ЄДР не вносилися зміни);

• копію виписки, витягу з ЄДР (якщо підприємець-партнер зареєструвався після 07.05.11 р.).

 

ВЗ при виплаті доходів НПД

Якщо підприємству довелося працювати з особами, які займаються незалежною професійною діяльністю (нотаріусами, адвокатами, судовими експертами), то в цьому випадку також виникає питання щодо утриманням ВЗ.

У згаданому вище проекті Узагальнюючої консультації представники ДФСУ роз’яснили, що вчиняти з ними потрібно так само, як з ФОП-загальносистемниками, тобто утримувати ВЗ не потрібно, але лише в разі, якщо така особа надасть документ, що підтверджує їх особливий статус. Для осіб, які займаються НПД, — це копія довідки за формою № 4-ОПП, із зазначенням у ній відповідного статусу особи (приватний нотаріус або адвокат).

Незалежний професіонал повинен буде сам сплатити ВЗ за підсумками звітного року (до 1 серпня 2016 року).

Підсумок. Так, поки ми говоримо про проект, однак оскільки його висновки повністю відповідають нормам ПКУ, вважаємо, що керуватися ними можна вже сьогодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі