Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа — 2015. Пенсійні збори (валютний, ювелірний)

Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Бєляєва Олена, Жиленко Катерина, Скрипкіна Катерина, Савченко Олена

Пенсійні збори
(валютний, ювелірний)

… що сплачується при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти.

Зміни в цьому випадку зазнали як перелік платників збору, його ставка, так і палітра операцій, при здійсненні яких справлятиметься збір.

Так, у переліку платників пенсійного збору залишилися лише фізособи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів).

Про всі проведені операції та суми сплаченого збору до ПФУ звітуватимуть виключно банки (кожного місяця до 20-го числа).

Не тішить тільки розмір ставки збору — 2 % від об’єкта оподаткування (раніше 0,5 %).

Зверніть увагу! Норма, що стосується сплати збору суб’єктами підприємницької діяльності, які застосовують спрощений режим оподаткування (єдиний податок), змін не зазнала. А це означає, що вони, як і раніше, зобов’язані будуть сплачувати збір при здійсненні операцій, що обкладаються збором.

… що сплачується при реалізації ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння. Скасований.

Але не поспішайте радіти. Адже мета законодавця полягає в тому, щоб максимально наповнити бюджет. А тому правильніше сказати, що збір не «скасований», а «трансформований». Адже тепер його сплачуватимуть фізособи та суб’єкти господарювання, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінного каміння на клеймування державним пробірним клеймом до держпідприємств пробірного контролю.

Організація сплати збору в цьому випадку ляже на плечі Кабміну. А контроль за сплатою збору держпідприємствами пробірного контролю — на ДФСУ.

Об’єктом обкладення в цьому випадку буде не вартість реалізованих ювелірних виробів (як було раніше), а вартість основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій) у перерахунку на вагу чистого металу, який міститься в сплаві, і з якого виготовлений ювелірний або побутовий виріб, визначена за офіційним курсом НБУ на банківські метали на момент подання платником збору виробу на клеймування до держпідприємства.

Розмір ставки — 10 % від об’єкта обкладення.

що сплачується при здійсненні інших операцій.

Тут все залишиться по-старому. Ставки збору не зміняться і становитимуть:

• для операцій з придбання права власності на легкові автомобілі — від 3 до 5 % залежно від вартості авто (ср. );

• з операцій купівлі-продажу нерухомого майна — 1 % від вартості майна;

• з користування і надання послуг стільникового мобільного зв’язку — 7,5 % від вартості послуг.

Сплачувати пенсійний збір належить, як і раніше, до ПФУ. Але напрям використання цих засобів зміниться — вони підуть не на рахунки спецфонду, а до загального фонду держбюджету

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі