Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа — 2015. Екоподаток

Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Бєляєва Олена, Жиленко Катерина, Скрипкіна Катерина, Савченко Олена

Екоподаток

Ще не встигли ми звикнути до скасування екоподатку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (з 18.04.14 р.), як уже мусимо попрощатися з екоподатком за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення.

Так, з 01.01.15 р. з переліку платників екоподатку виключено платників, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива. Тобто з під оподаткування випав цілий п. 240.2 ПКУ.

У результаті «посипалися» всі відповідні норми:

• повністю виключено ст. 241 ПКУ «Податкові агенти»;

• з переліку об’єктів та баз оподаткування прибрали п.п. 242.1.4 ПКУ;

• скасовано норми, присвячені ставкам екоподатку за викиди (ст. 244 ПКУ, ср. );

• підчищено порядок його обчислення (зникли всі згадки про суми податку за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення; ст. 249 ПКУ);

• підкориговано порядок подання податкової звітності та сплати податку. Там ви тепер не знайдете згадки про податкових агентів зі ст. 241 ПКУ.

Враховуючи ставки податку за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення, їх скасування стало досить значним подарунком «під ялинку» для його колишніх платників.

Більш того, плани щодо включення екоподатку з палива до складу єдиного акцизного податку разом з цільовою надбавкою до тарифу на електроенергію та збором за першу реєстрацію транспорту не втілено.

Сподіваємося, надалі законодавці не передумають.

Ставки екоподатку забули проіндексувати. Тож чекаймо нових змін…

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі