Теми статей
Обрати теми

Податковий компроміс: і вовки ситі, і кози цілі

Микола ШПАКОВИЧ, Катерина ЖИЛЕНКО
Закон України від 25.12.14 р. № 63-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу»

Законодавці старанно шукають додаткові джерела поповнення казни. І нарешті довели до переможного кінця Закон про податковий компроміс. Цим Законом вони і бюджет поповнять, і очистять совість платників податків.

Отже, дозволили «викинути білий прапор» платникам податків, які занизили податкові зобов’язання з податку на прибуток та/або ПДВ (лише щодо цих податків). Законодавці пропонують досягти податкового компромісу (ПК) шляхом уточнення зобов’язань з ПНП та/або ПДВ за будь-який звітний період до 01.04.14 р., звичайно, якщо строк давності за такими зобов’язаннями ще не минув (1095 днів за ст. 102 ПКУ). Усі подробиці прописані в новому підрозд. 92 розд. 10 ПКУ.

Зверніть увагу: часу для подання уточнюючого розрахунку (УР) відвели всього лише 90 календарних днів із дня набуття чинності новим підрозділом ПКУ (читай — Законом, що коментується). Для застосування ПК повинні затвердити спеціальну форму УР. А до цього моменту можна користуватися «звичайними» формами УР з ПДВ та уточнюючої декларації з ПНП. Але при цьому норми ст. 50 ПКУ не діють для уточнення в разі ПК.

Суть податкового компромісу: ви сплачуєте всього лише 5 % від суми заниження податкового зобов’язання з ПНП та/або ПДВ, а решту 95 % — прощають (вважають погашеними). При цьому жодних штрафів і пені. Детальний алгоритм досягнення ПК ми навели на с. 6 цього номера.

Закон діє з 17.01.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі