Теми статей
Обрати теми

Лікарняні листи із зони АТО: ФТВП відмовився від оплати

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Жиленко Катерина
Лист Виконавчої дирекції ФТВП від 16.06.15 р. № 2.4-17-1004

Загальновідомо, що єдиною підставою для призначення та подальшої виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105**).

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105.

При цьому МОЗ повідомляє, що не може контролювати правильність видачі документів, які підтверджують непрацездатність, у медустановах на тимчасово неконтрольованій території (зона проведення АТО у Донецькій і Луганській областях).

Тому Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) доходить висновку: листки непрацездатності, які видані установами охорони здоров’я на тимчасово окупованих і неконтрольованих територіях після 01.12.14 р., не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду.

Ще у вересні 2014 року МОЗ не заперечував проти оплати за такими листками (див. лист МОЗ України від 09.09.14 р. № 3.07-19/2244-14/26242 // «БТ», 2014, № 47, с. 8). Однак сьогодні ситуація погіршилася.

Для роботодавця це означає: якщо ваш працівник надав лікарняний лист, виписаний медустановою із зони АТО, то направляти заявку-розрахунок до ФТВП немає сенсу — її не оплатять.

Важливо: виходить, якщо вимушені переселенці отримали лікарняний лист у Донбасі, то вони не можуть отримати ні лікарняні, ні декретні від ФТВП згідно з Порядком № 37***.

***Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, затверджений постановою Правління ФТВП від 26.12.14 р. № 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі