Теми статей
Обрати теми

Оплата послуг через банк: чи враховувати комісію в податковій накладній

Кравченко Дар’я
Підприємство надає послуги як юридичним, так і фізичним особам. Перші перераховують оплату за безготівковим розрахунком. Другі вносять гроші на транзитний рахунок у банку. Однак при переказі цих коштів на поточний рахунок підприємства банк справляє комісію (1 %). У результаті ми отримуємо вже меншу суму. Коли в такому разі та на яку суму виписувати податкову накладну (ПН)?

Зазначимо відразу: виписувати ПН вам потрібно на дату надходження коштів на поточний рахунок підприємства, якщо першою подією є оплата. А при заповненні ПН — уносити суму, зазначену в договорі про надання послуг. Пояснимо чому.

Спочатку про момент складання ПН. У ПКУ чітко прописано — ПН складається в день виникнення податкових зобов’язань ( п. 201.4 ПКУ). У загальному випадку — це дата «першої події» ( п. 187.1 ПКУ):

• або дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок підприємства,

• або дата відвантаження товарів, а для послуг — дата оформлення документа, що посвідчує факт постачання послуг.

У вашому запитанні йдеться про два банківські рахунки: транзитний і поточний. Однак перший з них використовується виключно банками, адже він призначений для обліку платежів на якийсь час до перерахування їх за призначенням згідно з нормативно-правовими актами або договорами (п. 4 Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України від 17.06.04 р. № 280).

У розпорядженні ж підприємства є лише поточний рахунок. За його допомогою суб’єкти господарювання зберігають грошові кошти та здійснюють усі види розрахунково-касових операцій (п. 5.1 Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.10.03 р. № 492).

А отже, при визначенні дати зарахування коштів від замовників орієнтуємося на дату зарахування коштів банком на поточний рахунок підприємства.

Саме про нього говорить і п. 13 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957, у редакції наказу від 14.11.14 р. № 1129, описуючи випадки складання підсумкових ПН. А ваше підприємство якраз має справу з кінцевими покупцями, розрахунки з якими провадяться через банківську установу. До речі, на такі операції ви можете складати одну підсумкову ПН за день.

Тепер про суму, яка потрапить до ПН. Спочатку нагадаємо: будь-яке розрахунково-касове обслуговування поточного рахунка здійснюється на договірних засадах. Саме у договорі прописуються особливості утримання комісії банком. Так, комісійна винагорода може зніматися:

• відразу при зарахуванні коштів на транзитний рахунок;

• після зарахування коштів на транзитний рахунок, але до їх перерахування на поточний рахунок підприємства;

• після закінчення звітного періоду (згідно з актом наданих послуг).

У нашому випадку йдеться про другий варіант. Такий вид відносин між банком і підприємством базується на так званому договірному списанні, тобто коли банк списує з рахунка клієнта кошти без надання платіжного доручення на підставі укладеного між ними договору (п. 1.4 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.04 р. № 22). Зауважте, цей спосіб утримання банком комісії дуже схожий на розрахунки з використанням платіжних терміналів.

Однак незалежно від того, який спосіб справляння комісії передбачений у вашому договорі, це не повинно відобразитися на заповненні ПН. До неї ви повинні внести вартість послуги, сплачену замовником, тобто суму, зазначену в договорі про надання послуг. Причин декілька:

• база обкладення ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг ( п. 188.1 ПКУ);

• підтвердженням як факту здійснення операції, так і вартості наданої послуги може бути лише акт наданих послуг. Тому суми у ПН і цьому документі мають збігатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі