Теми статей
Обрати теми

Декрет в іншому місті: як оплатити лікарняний?

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Наша працівниця збирається йти в декрет. До декрету вона пішла в щорічну відпустку та виїхала в інше місто (Київ). Чи може наше підприємство призначити допомогу по вагітності та пологах на підставі лікарняного, виданого в м. Києві?

Так, може. Однак потрібно уточнити: працівниця переїхала назовсім чи тимчасово?

Спочатку нагадаємо: за період перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (у народі зветься декретною) їй надається допомога по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соцстраху. Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймається комісією (уповноваженим) із соцстрахування не пізніше десяти днів із дня надання листка непрацездатності.

Підставою для надання такої відпустки є оформлений належним чином листок непрацездатності. Тому недаремно ви переймаєтеся питанням оформлення такого важливого документа. Порядок і умови видачі листка непрацездатності регламентовані Інструкцією № 455*.

* Інструкція про порядок видачі документів, що посвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.01 р. № 455.

Відповідно до п. 1.9 цієї Інструкції листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних установах видається лікуючим лікарем (фельдшером) переважно за місцем проживання або роботи громадянина. Водночас в разі вибору особою лікуючого лікаря та лікувально-профілактичного закладу (далі — ЛПЗ) не за місцем проживання або роботи лікарняний видадуть за наявності заяви-клопотання особи, погодженої з головним лікарем або його заступником, посвідченої підписом і круглою печаткою ЛПЗ. При цьому в п. 1.10 Інструкції № 455 зазначено, що в разі якщо тимчасова непрацездатність громадянина настала поза його постійним місцем проживання та роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), то листок непрацездатності видається за місцем тимчасового перебування такого громадянина з дозволу головного лікаря ЛПЗ на кількість днів непрацездатності.

Як бачимо, «київський» лікарняний буде повністю законним документом і не повинен бентежити «запорізького» роботодавця. Однак слід звернути увагу на його заповнення.

Важливо! Якщо проживання в Києві є тимчасовим, то лікарняний в обов’язковому порядку посвідчується підписом головлікаря (підпис проставляється у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю») і круглою печаткою ЛПЗ (п. 3.8 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФТВП України від 03.11.04 р. № 532/274/136-ос/1406).

Якщо ж працівниця переїжджає до Києва на постійне місце проживання та лікарняний буде виданий після реєстрації там, то такий документ вважається отриманим за місцем реєстрації згідно з відміткою в паспорті. Отже, дозвільний підпис головлікаря, посвідчений круглою печаткою установи охорони здоров’я, на ньому стояти не повинен.

Хоча перестрахуватися в такому разі не завадить. Рекомендуємо комісії (уповноваженому) із соцстрахування у протоколі засідання (рішенні уповноваженого) вказати, що тимчасова непрацездатність у зв’язку з вагітністю та пологами настала у працівниці за місцем її реєстрації згідно з відміткою в паспорті, тобто в м. Києві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі