Теми статей
Обрати теми

Житлові субсидії: оформити стало ще простіше

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 26.06.15 р. № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій»

Кабмін укотре спростив процедуру отримання житлово-комунальних субсидій (також див. «БТ», 2015, № 18 — 19, с. 26).

Найголовніше спрощення для претендентів на субсидію — більше не потрібно вказувати суму доходу за попередній рік в декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (далі — декларація). Достатньо усього лише вказати осіб, які зареєстровані/мешкають, види їх доходів і найменування організації, від якої такий дохід отриманий (для ППЄПів — групу ЄП). Інформацію про суму доходу органи соцзахисту отримуватимуть у податківців (за даними ф. № 1ДФ, поданими роботодавцями) та інших органів (ПФУ, фонди соцстрахування тощо). Якщо ж інформації про зазначені доходи держоргани не мають, то потрібно буде подати довідки про доходи. До речі, оновлена форма довідки про доходи нещодавно вийшла з-під пера Мінсоцполітики (наказ від 05.06.15 р. № 591 // «БТ», 2015, № 28, с. 4).

За бажанням громадян субсидію, як і раніше, надають виходячи із середньомісячного заробітку на підставі довідок про доходи, але тепер уже не за півроку, а за 3 місяці, що передують місяцю призначення субсидії.

Також уточнили, що у сукупному доході для отримання субсидії не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, які беруть безпосередню участь в АТО, допомогу громадських і благодійних організацій, допомогу на поховання, одноразову допомогу, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. Очевидно, субсидії планують виключити з переліку соціальних виплат, на які поширюється Методика обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затверджена наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату, Держкомітету з молодіжної політики від 15.11.01 р. № 486/202/524/455/3370. До того ж у самому Положенні про субсидії* посилання на цю Методику вже немає.

* Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Для підприємців-єдиноподатників передбачений особливий розмір місячного доходу для цілей субсидії: для ППЄПів групи 1 — на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи у відповідному місяці, групи 2 — двох прожиткових мінімумів, групи 3 — трьох прожиткових мінімумів.

Ще одно уточнення: якщо не вказати один з видів доходу, буде припинено надання субсидії. А як покарання за навмисне подання недостовірних даних (у декларації) тепер доведеться відшкодувати розмір наданої субсидії, а не її подвійний розмір.

Також виключили підставу для відмови в субсидії, що діяла раніше: під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором з’ясовано, що хтось зі складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично мешкають), має додаткові незадекларовані джерела для існування (здає в найом (оренду) житлове приміщення (будинок) або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птахів, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо). Тепер такими раптовими візитами можна не перейматися.

Форму декларації виклали в новій редакції. При цьому в постанові, яка коментується, прописали, що колишній бланк декларації (який ми з вами знайшли у своїх поштових скриньках кілька місяців тому) також можна використати для призначення житлової субсидії. Вважаємо, що в такому разі слід заповнювати декларацію з урахуванням нових правил, зокрема не вказувати доходи від розміщення депозиту і суми доходів.

Постанова діє з 11.07.15 р.

Теги субсидія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі