Теми статей
Обрати теми

Пільги з плати за землю: головне — право власності, а не особа-користувач

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 21.04.15 р. № 3709/В/99-99-17-04-02-14

У листі, що коментується, податківці наголосили, що гаражно-будівельні кооперативи (далі — ГБК) — юрособи мають сплачувати плату за землю за всі земельні ділянки, які їм належать на праві власності або користування, на загальних підставах. Скористатися звільненням від сплати, що надане фізособам, які є власниками гаражів, не вдасться.

Пояснюється це тим, що від сплати земельного податку згідно із ст. 281 ПКУ звільняються фізособи (інваліди І і ІІ груп, фізособи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та фізособи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) за одну земельну ділянку, виділену для будівництва індивідуальних гаражів (у розмірі не більш як 0,01 га) лише за наявності у них документів на право власності чи користування такою земділянкою.

Орієнтуючись на це, податківці слушно зауважують, що головним при визначенні права на застосування пільги в цьому випадку є не те, хто фактично користується земділянкою (пільговик чи ні), а те, на кого оформлено право власності чи користування нею.

Коли йдеться про ГБК, то земельна ділянка належить саме їм (усі правовстановлюючі документи оформлені на ГБК), а не пільговику-фізособі. Тому, як би було не прикро, скористатися пільгою, наданою фізособі, ГБК не зможе.

Звісно, витрати у вигляді плати за землю ГБК перекладе на плечі фізосіб — власників гаражів. Наприклад, включить їх до розміру членських внесків. Тому констатуємо неприємну картину: хоча платником цього податку і вважатиметься ГБК, фактично сплачувати його буде звільнена від сплати фізособа.

Інша ситуація, коли право власності на земельну ділянку під гаражем оформлено на фізособу-пільговика. Тоді пільга спрацює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі