Теми статей
Обрати теми

Повний контроль за СЕА, або Деталізація формування реєстраційного ліміту

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
З 01.07.15 р. система електронного адміністрування ПДВ (СЕА) була переведена у повнофункціональний режим, що передбачає оформлення податкових накладних, орієнтуючись на розмір реєстраційного ліміту. У зв’язку з цим у багатьох платників ПДВ виникло враження, що їх можуть ошукати і не врахувати окремі операції при визначенні розміру реєстраційного ліміту (РЛ). Для того щоб все було прозорим, податківці анонсували запровадження нових електронних сервісів для платників ПДВ, зокрема новий (розширений) витяг із СЕА, який має пролити світло на формування показника РЛ. Що це за нововведення, читайте далі.

Оновлення сервісів

Податківці на своєму офіційному веб-сайті (http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63823.html) анонсували оновлення низки сервісів щодо отримання інформації з СЕА.

В основному оновлення стосується вже діючих сервісів, наприклад було в черговий раз допрацьовано:

• запит і витяг з ЄРПН (надається як на вказану дату, так і в розрізі контрагентів із зазначенням дати, номера документа та суми податку — коди форм J/F1300103 та J/F1400103;

• запит і витяг із СЕА ПДВ — коди форм J/F1301204 та J/F1401204;

• запит і витяг із СЕА ПДВ щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК — коди форм J/F1301301 та J/F1401301.

Крім цих уже відомих сервісів, які широко застосовуються платниками ПДВ, контролери у поточному оновленні анонсували і два зовсім нових, а саме:

Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних (код форми J/F1301401) та Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних (надається по виданих податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих з порушенням граничного терміну реєстрації за запитуваний період) (код форми J/F1401401);

Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ (код форми J/F1301901) та Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ (код форми J/F1401901).

Ці два нові сервіси дозволять платникам ПДВ:

1) вибрати інформацію по виданих податкових накладних (ПН) та розрахунках коригування (РК), які складені за відповідний період (наприклад, місяць), а також зареєстровані в ЄРПН протягом певного періоду. Якщо строк реєстрації ПН і РК прострочено, то у Витягу J/F1401401 ви знайдете дані про кількість днів прострочення реєстрації і розмір штрафу, який застосовується за таке порушення (залежно від кількості днів прострочення).

Інформація надається як по всім ПН і РК, виданим чи зареєстрованим протягом певного періоду, так і лише по тим ПН та РК, які зареєстровані з порушенням граничного терміну реєстрації;

2) отримати інформацію в розрізі кожної операції, що здійснює платник ПДВ чи контролюючий орган і які впливають на розмір РЛ. Іншими словами, у Розширеному витягу міститиметься детальна інформація (розшифрована у розрізі окремих документів), яку ви раніше отримували у звичному Витягу із СЕА (код форми J/F1401204). Тобто всі показники формули, за якою розраховується РЛ, а також позаформульні показники, які також впливають на розмір РЛ (збільшення РЛ, переплата на 01.07.15 р., тощо).

Зверніть увагу! На момент підготовки цього матеріалу у програмному забезпеченні податківців «Єдине вікно» (версія 1.16.0 від 17.06.15 р.) та «ОПЗ» (версія 1.31 від 05.06.15 р.) нових документів ще немає. Сподіваємось, вони з’являться найближчим часом разом із черговим оновленням до цих програм.

Як отримати розширену інформацію

Серед нововведень на особливу увагу заслуговує саме отримання інформації в розрізі операцій із СЕА. Річ у тім, що саме ця інформація допоможе платникам ПДВ здійснювати повний і всеохоплюючий контроль за формуванням РЛ.

Щоб отримати таку інформацію, ви маєте спочатку направити податківцям Запит J/F1301901 (див. рис. 1 нижче). У ньому ви, крім реквізитів свого підприємства (підприємця), маєте вибрати період, за який бажаєте отримати інформацію (як саме визначатимуться часові рамки: за один місяць чи за декілька до появи цього Запиту у відповідному програмному забезпеченні, сказати складно), а також вид операцій, по яких хочете отримати дані. Як видно із форми Запиту, ви можете вибрати діапазон охоплення операцій, які впливають на розмір РЛ (один, декілька чи всі види операцій). Для цього навпроти вибраного виду операцій слід поставити позначку «Х».

У відповідь на такий Запит ви маєте отримати Витяг J/F1401901 (рис. 2 на с. 17). У ньому буде відображена інформація відповідно до умов Запиту.

До відома! Операції, які будуть відображені у Витягу, розміщуватимуться в хронологічній послідовності їх здійснення, а тому вам буде доволі легко звірити ці дані з первинними документами, які підтверджують їх здійснення, чи з витягами, отриманими із СЕА, якщо мова йде про операції, які ініціювали податківці.

Пов’язано це з тим, що у Витягу містяться всі складові, які формують РЛ, тобто як складові суперформули (на які ви маєте вплив і які підтверджені первинними документами), так і ті елементи, які прямо в ній не прописані, але формують РЛ. Тобто ініційовані контролерами, а саме збільшення РЛ на старе від’ємне значення, яке було заявлене у додатку Д2, сума переплати, що сформована на 01.07.15 р., та сума середньомісячного розміру податку, задекларованого та погашеного платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців (суму «overdraft»).

Це лише перше знайомство з цими сервісами. Детально з тим, як цей Витяг допоможе вам контролювати РЛ, поговоримо, коли анонсовані нововведення будуть реалізовані в життя.

img 1

Рис. 1. Примірна форма Запиту щодо отримання інформації в розрізі операцій з СЕА

img 2

Рис. 2. Примірна форма Витягу в розрізі операцій із СЕА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі