Теми статей
Обрати теми

Повідомляємо податківців про прийняття на роботу

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Сьогодні ми з вами поговоримо про давно очікувані новації, що стосуються повідомлення фіскалів про прийняття працівника на роботу. Відповідний документ з’явився нарешті з-під пера Кабміну. А разом з ним народилася й форма самого Повідомлення. Як його заповнити? Чого чекати роботодавцям «за забудькуватість»? Розбираємося!

Перш ніж перейти безпосередньо до вивчення постанови № 413*, давайте з вами пригадаємо, з чого все починалося.

* Постанова КМУ «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» від 17.06.15 р. № 413.

Як це було?

А було це так: з 1 січня 2015 року запрацювала нова вимога, прописана законодавцями в  ч. 3 ст. 24 КЗпП. Озвучимо її: роботодавець, у тому числі і приватний підприємець, має право допустити працівника до роботи тільки після того, як виконає дві умови.

Перша — з працівником буде укладено трудовий договір, оформлений наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. Урахуйте: на думку Мінсоцполітики, оформляти наказом (розпорядженням) укладення трудового договору зобов’язані в тому числі й фізособи-підприємці (див. лист Мінсоцполітики від 30.03.15 р. № 191/06/187-15). Зауважте, що трудовий договір у письмовій формі укладають в обов’язковому порядку тільки в окремих випадках, перерахованих у ч. 1 ст. 24 КЗпП. В інших випадках письмова форма трудового договору — справа добровільна. Тобто достатньо оформлення наказу (розпорядження) про прийняття на роботу.

Друга умова — роботодавець повідомить податковий орган про прийняття працівника на роботу в порядку, передбаченому Кабміном.

Але виникла проблема: вимога була, а порядку КМУ не було. Податківці запропонували до появи порядку вважати повідомленням відображення дати прийняття на роботу у графі 11 таблиці 5 Звіту з ЄСВ (мається на увазі Звіт за формою № Д4).

Що тепер?

Кабмін постановою № 413 затвердив форму повідомлення податківців про прийняття працівника на роботу. Сам порядок як окремий документ так і не з’явився — скупі рекомендації про те, як у таких випадках роботодавцям повідомляти ДФСУ, містяться безпосередньо в тексті цієї постанови.

Набути чинності «по-людськи» постанові № 413 не судилося. За загальним правилом постанови Уряду набувають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування (див. ч. 1 ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.14 р. № 794-VII). 27 червня 2015 року текст постанови № 413 було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» № 115, але тільки частково, без додатка до нього, в якому наведено форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення).

Повністю ж (тобто разом з додатком) постанова № 413 була опублікована тільки 3 липня 2015 року в бюлетені «Офіційний вісник України» № 50.

Так з якої ж дати вважати її такою, що набула чинності? З 27 червня чи з 3 липня 2015 року?

На офіційному сайті ДФСУ у розділі «Нормативні та інформаційні документи» ЗІР значиться, що з 3 липня. А ось Мінсоцполітики поки що офіційної думки з цього питання не сформувало. На наш погляд, також є всі підстави вважати датою набуття чинності постановою № 413 3 липня 2015 року, тобто день, коли її було опубліковано повністю. Вважаємо, що роботодавці мають шанси протистояти штрафам за ненадсилання повідомлень до 3 липня 2015 року. Про розмір таких штрафів — дещо пізніше.

З дати набуття чинності постановою № 413 всі роботодавці, перш ніж допустити працівника до роботи, зобов’язані виконати вимоги ч. 3 ст. 24 КЗпП, у тому числі й у частині подання Повідомлення до органів ДФС за місцем свого обліку як платника ЄСВ.

Форма Повідомлення дуже нагадує таблицю 5 Звіту з ЄСВ. Отже, труднощів з його заповненням виникнути не повинно.

У який спосіб подавати Повідомлення? На вибір роботодавця:

• засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

• на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

• на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж з п’ятьма особами.

За скільки днів подавати? Бажано хоча б за 1 день до початку роботи. Чи можна подати таке Повідомлення день у день? Вважаємо, що можна, тільки якщо працівник буде допущений до роботи після подання такого Повідомлення і це буде підтверджено документально (наприклад, квитанція про отримання податківцями Повідомлення прийшла о 9:00, а працівник згідно з графіком роботи був допущений до роботи о 17:00).

Якщо точного часу подання Повідомлення немає, а є тільки дата (наприклад, у випадку подання його в паперовому вигляді через канцелярію ДПІ), то вважаємо за необхідне виходити з презумпції правоти роботодавця. Обов’язок доведення іншого лежить на контролерах.

А якщо взяти і не подати? У цьому випадку роботодавцю «світить» штраф у розмірі 1 мінзарплати ( абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 КпАП).

Приклад. Приватне підприємство «Калина» (код ЄДРПОУ — 14072525) приймає Косарчука Олега Петровича (реєстраційний номер — 3017181920) на постійну роботу з 22.07.15 р. (наказ від 15.07.15 р. № 45-ос) і Зайченко Ольгу Вікторівну (реєстраційний номер — 2923242526) на роботу за сумісництвом з 23.07.15 р. (наказ від 14.07.15 р. № 44-ос).

Підприємство заповнило Повідомлення та подало до податкового органу 16.07.15 р.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі