Теми статей
Обрати теми

Бухоблікові поправки: спецрахунки для електронного ПДВ і не лише

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Наказ Мінфіну України від 18.06.15 р. № 573 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України щодо бухгалтерського обліку»

Мінфін одним наказом «убив» відразу кілька «зайців».

Спецрахунки. Мінфін виконав свою обіцянку, дану в листі від 08.04.15 р. № 31-18410-08-25/12278, і додав у плані рахунків субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті», який призначений для обліку коштів на ПДВ-рахунку в СЕА, а також на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тощо.

Заразом додали субрахунок 316 «Спеціальні рахунки в іноземній валюті» — для обліку коштів в інвалюті, що підлягають розподілу або додатковому попередньому контролю, у тому числі тих, що підлягають обов’язковому продажу відповідно до законодавства. Нагадаємо: 75 % інвалютних надходжень юросіб і ФОП підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку (постанова Правління НБУ від 03.06.15 р. № 354 // «БТ», 2015, 24, с. 5).

Витрати майбутніх періодів. Також додали цікаву бухгалтерську проводку: Дт 39 — Кт 91. На нашу думку, вона може згодитися в «простійних» випадках.

Фінзвітність «малюків».
У П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» виключили платників податку на прибуток за нульовою ставкою з кола осіб, які подають Спрощений фінзвіт суб’єкта малого підприємництва. Водночас дозволили подавати такий звіт усім юрособам-єдиноподатникам групи 3.

«Податковий» ремонт ОЗ. З п. 14 П(С)БО 7 «Основні засоби» вилучили згадку про формування первісної вартості основних засобів (ОЗ) з урахуванням «податкових поліпшень». Річ у тім, що ПКУ тепер не встановлює ремонтних особливостей збільшення вартості ОЗ (10-відсотковий ліміт тощо).

Детальний аналіз цих змін ви знайдете у статті на с. 13.

Теги бухоблік
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі