Теми статей
Обрати теми

Дохід турагента-єдиноподатника: тільки винагорода — фіскали підтверджують

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 06.05.15 р. № 1313/К/26-15-17-04-14

Податківці помалу стають на шлях істинний. У листі, що коментується, вони зазначають: турагент — платник єдиного податку (ЄП) уключає до свого «єдиноподатного» доходу тільки суму агентської винагороди згідно з п. 292.4 ПКУ.

У той же час в консультації з підкатегорії 107.01 ЗІР ДФСУ фіскали зазначають (причому не вперше), що ФОП-турагент не є комерційним агентом, тобто не має повноважень укладати агентські договори відповідно до вимог ст. 295 ГКУ. Крім того, він не може при наданні посередницьких послуг туроператорам — неплатникам ЄП вибрати групу 2 ЄП.

Тут вони частково мають рацію. Але тільки в тому, що турагент не може обрати групу 2 ЄП для роботи з неплатниками ЄП. Адже «другогрупники» можуть надавати послуги, у тому числі побутові, платникам ЄП та/або населенню, виробляти та/або продавати товари, провадити діяльність у сфері ресторанного господарства.

А тому турагенти, які працюють з неплатниками ЄП, можуть працювати тільки у групі 3 ЄП. Але при цьому до «єдиноподатного» доходу турагенти включають суму своєї винагороди. Підтвердження тому можна знайти в журналі ДФСУ «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, 25, с. 15.

Отже, ППЄПи-турагенти мають повне право на визнання доходу за «агентськими» правилами. У разі турдіяльності це, як правило, різниця між сумою грошових коштів, що надійшли єдиноподатнику-турагенту від туриста, і сумою, яку турагент перераховує туроператору.

Крім того, в тому самому податковому журналі є ще одне цікаве зауваження: у разі якщо турагент наймає субагента для виконання своїх агентських функцій, то об’єктом оподаткування у турагента буде вся сума агентської винагороди, отриманої від туроператора. Ця сума не зменшується на суму винагороди, виплачену субагенту.

Для повноти картини додамо кілька слів про порядок, в якому відображається дохід. Уклавши агентський договір з туроператором, турагент-єдиноподатник виступає комерційним агентом туроператора, тобто здійснює посередництво шляхом укладення договорів на туристичне обслуговування від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок такого туроператора (ч. 1 ст. 295 ГКУ). За таку діяльність турагенту належить винагорода, яка і включається до бази обкладення ЄП. Причому
турагент-єдиноподатник має право обрати будь-який з варіантів отримання своєї винагороди, а саме:

1) винагорода утримується із сум, отриманих від туристів. Це найпоширеніший порядок розрахунків. Водночас сама можливість його реалізації викликає у єдиноподатників деякі побоювання, пов’язані із забороною на негрошову форму розрахунку ( п. 291.6 ПКУ). Вважаємо, такий порядок розрахунків є цілком припустимим, оскільки зазначеному «грошовому» правилу він не суперечить. Річ у тім, що турагент отримує плату за турпродукт у грошовій формі, після чого, утримавши відповідну суму винагороди (також у грошовій формі), перераховує залишок грошових коштів туроператору. Таким чином, фактично винагорода отримана турагентом у грошовій формі та має бути включена до бази обкладення ЄП у загальному порядку. У цьому випадку сума винагороди (без ПДВ) потрапить до «єдиноподатного» доходу у момент надходження оплати турпродукту від туриста;

2) винагорода виплачується окремим платежем. Будь-яких
особливостей в оподаткуванні цей порядок розрахунків не містить: оподатковуваною виступатиме сума винагороди турагента (без ПДВ). При цьому такий дохід формується лише за датою фактичного надходження винагороди від туроператора.

Корисно: про нові форми книг обліку доходів (і витрат), а також ЄП-декларації читайте на с. 38 і 39 номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі