Теми статей
Обрати теми

РРО-новини: життя після Закону № 569

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, податковий експерт
З початку року та аж до 01.07.15 р. єдиноподатників і підприємства, які надають послуги через касу за готівку, законодавці тримали в напрузі: їм обіцяли скасувати введення РРО, потім уже заговорили про відстрочення замість повноцінного скасування. А представники Кабміну запевняли, що від свого не відійдуть і РРО буде обов’язковим майже для усіх. Як же все вирішилося насправді? Саме 01.07.15 р. Верховна Рада таки прийняла Закон № 569 зі змінами до Закону про РРО, який набрав чинності з дати опублікування (з 23.07.15 р.). Далі розглянемо, що за зміни стосовно РРО нам обіцяють законодавці.

РРО і ФОП на ЄП групи 3

ФОП на єдиному податку групи 3 повинні були почати застосовувати РРО вже з липня. Однак не усі поспішали придбавати РРО, сподіваючись, що злощасні норми усе ж таки скасують. І добилися свого. Майже.

Закон № 569 дійсно дозволить єдиноподатникам групи 3 працювати без РРО, але тільки якщо їх дохід протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Порядок контролю за досягненням єдиноподатниками «критичного» доходу в 1 млн грн. повинен буде розробити Кабмін до 1 вересня.

Якщо обсяг доходу перевищить 1 млн грн., застосування РРО стає обов’язковим. При цьому таким єдиноподатникам, які «виросли», застосовувати РРО потрібно буде з початку 1-го числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Але майте на увазі: при падінні обсягів (у майбутньому), домільйонна пільга не відновлюється.

Таким чином, єдиним виходом уникнути РРО для єдиноподатника, який наближається до перевищення в 1 млн грн., буде «заморозка» діяльності або (що більш вигідно у плані оподаткування) перехід на ЗС з метою вимушеного простою. Перечекати на ЗС доведеться до закінчення календарного року (якщо, звичайно, це є можливим). Потім, коли ФОП переходитиме із ЗС на ЄП у 2016 році, в розрахунковому періоді за 2015 рік дохід не перевищить 1 млн грн. і можна буде знову працювати в групі 3 на ЄП без РРО.

Зверніть увагу: якщо єдиноподатник групи 3 з початку 2015 року до липня вже має дохід більше 1 млн грн. , то почати застосовувати РРО потрібно вже з 01.07.15 р. Якщо дохід єдиноподатника групи 3 перевищить 1 млн грн. у III кварталі, на РРО потрібно буде перейти з 01.10.15 р., якщо в IV кварталі — з 01.01.16 р.

Перехідний період
для ЄП групи 3

Зміни до Закону про РРО набули чинності не з 01.07.15 р., а з дати опублікування Закону № 569. Звідси виникає закономірне запитання: що робити ФОП на ЄП групи 3, якщо він працював без РРО в «перехідний» період (тобто з 01.07.15 р. до 23.07.15 р.)?

На жаль, податківці можуть покарати єдиноподатників групи 3 за роботу без РРО, оскільки формально в цей час діє нинішня редакція п. 296.10 ПКУ, яка зобов’язує їх використовувати РРО.

Тому в цей період в ідеалі краще було утриматися від приймання готівкових та/або кредитних карток від клієнтів — приймати оплату через касу банку або за безготівковим розрахунком. Однак ми ж розуміємо, що для багатьох єдиноподатників таке є неможливим і вони продовжували працювати без РРО до набуття чинності новим Законом. Тут залишається сподіватися тільки на лояльність податківців.

Якщо єдиноподатник вже придбав касовий апарат

Є чимало ФОП з числа єдиноподатників групи 3, які напередодні РРО-змін уже встановили РРО та зареєстрували його в податковій. Якщо ви серед них, то знайте, що усі готівкові платежі ви зобов’язані проводити через цей РРО доти, доки не знімете його з реєстрації в податковій. Тому якщо ви хочете відмовитися від РРО, зробіть це правильно (гл. 4 розд. 2 Порядку № 417):

1) розпломбуйте РРО в СЦ;

2) подайте до податкової заяву про анулювання РРО-реєстрації за формою № 4-РРО, довідку про розпломбування РРО та реєстраційне свідоцтво;

3) отримайте в податковій довідку про анулювання РРО-реєстрації за формою № 6-РРО.

РРО
та єдиноподатники
груп 1 і 2

Усі єдиноподатники групи 1 будуть звільнені від застосування РРО.

Для єдиноподатників групи 2 з прийняттям змін до Закону про РРО виникла неоднозначна ситуація. Коли б не ці зміни, то абсолютно усі єдиноподатники групи 2 могли спокійно до 2016 року працювати без РРО. Тепер же виходить, що від РРО звільняються тільки ті єдиноподатники групи 2, які не перевищили позначку доходу в 1 млн грн. (ситуація з 1 млн грн. така сама, як у групі 3, див. вище).

А якщо ФОП на ЄП групи 2 вже перевищив позначку в 1 млн грн.?

Якщо перевищення було у першому півріччі 2015 року, РРО потрібно буде застосовувати з дати опублікування Закону № 569. Ті, хто перевищить мільйонний критерій у III кварталі, — повинні будуть перейти на РРО з 01.10.15 р. Хто перевищить у IV кварталі — з 01.01.16 р.

Юридичні особи на ЄП і РРО

Юрособи на єдиному податку, як і очікувалося, не отримали ніяких поблажок у плані застосування РРО. Як і раніше, вони зобов’язані застосовувати РРО, якщо проводять готівкові розрахунки. Винятки однакові для усіх — випадки, зазначені у ст. 9 Закону про РРО.

Підприємства та оплата готівкою через касу за послуги

Сподівання підприємств, які займаються наданням послуг за готівку через касу, на скасування обов’язковості застосування РРО, на жаль, не виправдалися. Щоправда, Закон №569 дарував їм відстрочення по штрафах за період з 01.01.15 р. по 01.01.16 р., за умови, що до 01.08.15 р. такі підприємства укладуть угоди на постачання РРО та введуть їх в експлуатацію до 01.01.16 р.

Інтернет-магазини

Ще одна проблема, яка залишилася невирішеною навіть з урахуванням прийняття Закону № 569, — це проблема застосування РРО інтернет-магазинами. Схоже, що вона вирішуватиметься в «ручному режимі», тобто шляхом роз’яснень податківців. Але слід зазначити, що на сьогодні виразних роз’яснень із цього приводу від контролюючих органів немає. Хоча вже давно час. Адже насправді застосування РРО інтернет-магазинами обросло величезною кількістю складних і спірних моментів, наприклад, як і коли видавати покупцям чеки РРО. А як ці проблеми вирішувати, досі не зрозуміло. Добре хоч, що їм також, як і підприємствам, що надають послуги через касу за готівку, надали відстрочку по штрафах (див. вище), якщо вони укладуть договори на постачання РРО до 01.08.15 р. і введуть їх в експлуатацію до 01.01.16 р.

Облік товарних
запасів

Обов’язок ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, а також продажу тільки тих товарів, які відображені в такому обліку, закріплений у Законі про РРО, залишився. Але тільки раніше п. 12 ст. 3 Закону про РРО звільняв від нього осіб, які згідно із законодавством оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг). Закон № 569 таке послаблення поширює тільки на тих ФОП — платників ЄП, які не зареєстровані платниками ПДВ (що підтверджує п. 12 ст. 3 і ст. 20 Закону про РРО).

Тобто Закон № 569 визволив ФОП на ЄП, які не є платниками ПДВ, від накладання спірного для них штрафу за ст. 20 Закону про РРО (у розмірі двократної вартості товарів, не облікованих за місцем їх реалізації та зберігання, за цінами їх реалізації, але не менше 10 ндмг).

Аналогічна норма зникла і зі ст. 6 Закону про РРО. Причому виключили не лише це застереження, а й усю статтю, що зобов’язувала ФОП та юросіб вести облік залишків товарних запасів.

Інші зміни

Обов’язок щодня друкувати Z-звіт для всіх, хто застосовує РРО, залишився, однак не потрібно буде підклеювати їх у КОРО. Заслуговує на увагу, що згадка про штраф у розмірі 340 грн., раніше передбачений п. 4 ст. 17 Закону про РРО як за нероздрукування, так і за незбереження фіскальних звітних чеків у КОРО, зникла.

Із Закону про РРО видалено штрафи за незбереження контрольної стрічки упродовж 3 років.

З п. 1 ст. 17 Закону про РРО, яким раніше передбачалися три рівні штрафу, виключили третій «штрафний» рівень — п’ятикратний штраф. Тепер перше порушення штрафуватиметься однією гривнею, решта — штрафом у розмірі 100 % вартості товарів, проданих з порушенням.

Унесено зміни до п. 1 ст. 17 Закону про РРО, згідно з якими штрафи накладаються за невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, а у разі використання РК — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня. Тепер цей штраф застосовуватиметься тільки до юросіб, та й то якщо невідповідність становить більше 10 % розміру МЗП, встановленого на 1 січня (на сьогодні — це 121,80 грн.). А всі ФОП (на ЄП і на ЗС) від цього штрафу звільнені.

Тут слід зазначити, що п. 13 ст. 3 Закону про РРО, в якому йдеться про обов’язки суб’єктів забезпечувати таку відповідність, не стосується тільки ФОП — єдиноподатників без ПДВ. Виходить нестикування обов’язків і штрафів.

Інші санкції на ФОП не поширюватимуться.

Ще одно нововведення. Не підлягатимуть виключенню з Держреєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб’єктом господарювання до закінчення строку служби, тобто строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує їх працездатність (у тому числі комплектуючих виробів та їх складових частин), збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів.

При цьому строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Держреєстру, не має бути менше 7 років. У разі зміни законодавчих вимог використання РРО виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити його доопрацювання.

Незначні уточнення внесені до п. 2 ст. 9 Закону про РРО, в якому зазначено, що РРО буде потрібний при проведенні операцій купівлі-продажу іноземної валюти тільки у тому випадку, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків. Ті суб’єкти, які проводять такі операції не в касах банків, звільняються від штрафів до 01.01.16 р.

Також звільнені від штрафів агенти банків і небанківські фінансові установи за приймання без РРО готівкових коштів для подальшого їх перерахування через програмно-технічні комплекси самообслуговування.

Документи та скорочення статті

Закон № 569 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.2015 р. № 569-VIII.

Порядок № 417 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЄП — єдиний податок.

ЗС — загальна система оподаткування.

СЦ — сервісний центр.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі