Теми статей
Обрати теми

Повернення від колишнього неплатника ПДВ: чи виписувати розрахунок коригування

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підприємство виписало податкову накладну (ПН) на постачання юрособі — неплатнику ПДВ. Через місяць він повертає товар. Але на цей момент покупець уже зареєстрований платником ПДВ і вимагає направити йому розрахунок коригування (РК) для реєстрації в ЄРПН. Що робити? (м. Харків)

Тут непокоїть запитання: а навіщо ж покупцю так хочеться отримати РК? Можливо, уся річ у тім, що при поверненні товару складається «зменшуючий» РК. А такі розрахунки повинен реєструвати в ЄРПН покупець (п. 16 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569, далі — Порядок № 569). Ось він і вимагає такий РК, щоб уникнути штрафних санкцій за ст. 1201 ПКУ?

Поспішаємо заспокоїти покупця. В описаній ситуації штрафні санкції йому не загрожують.

Та і виконати таке прохання постачальнику не вдасться. Річ у тім, що скласти РК на платника ПДВ до ПН, яка була виписана на неплатника ПДВ (з типом причини «02»), не вдасться. Оскільки у шапці такої ПН уже значиться умовний ІПН «100000000000». І якщо до РК унести ІПН покупця — платника ПДВ і спробувати його зареєструвати в ЄРПН, система просто не зможе знайти в ЄРПН необхідної ПН для прив’язки до неї розрахунку коригування.

Тому в цій ситуації слід оформити РК, в якому потрібно так само, як і в ПН, указати умовний ІПН «100000000000». Причому реєструвати такий РК доведеться самому продавцеві (п. 16 Порядку № 569). Для покупця ж така операція пройде повз ПДВ-облік. Він повертає отримані товари без нарахування зобов’язань з ПДВ і без коригування ПК.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі