Теми статей
Обрати теми

Валютний та ювелірний збори в ПФУ: порядок сплати підігнали під закон

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 27.05.15 р. № 331 «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»
без названия
  • Закон про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII уніс масштабні поправки до законодавства, у тому числі й щодо адміністрування валютного та ювелірного пенсійних зборів. І от, нарешті, через півроку відповідні поправки внесли до Порядку сплати пенсійного збору.

    Валютний збір до ПФУ. Його сплачують лише фізособи, які здійснюють операції з купівлі інвалюти в готівковій формі (крім фізосіб, які купують інвалюту для погашення кредитів). Нагадаємо: розмір ставки збору — 2 % від об’єкта оподаткування. Збір нараховує, утримує та перераховує до бюджету сам банк (фінустанова) при здійсненні операції. Сума сплаченого збору зазначається у квитанції на здійснення валютно-обмінних операцій.

    Ювелірний збір до ПФУ. Його сплачують фізособи та госпсуб’єкти, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінного каміння на клеймування державним пробірним клеймом до держпідприємств пробірного контролю (раніше — при реалізації ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини та дорогоцінного каміння).

    Об’єкт оподаткування — вартість основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій) в перерахунку на вагу чистого металу, який міститься в сплаві і з якого виготовлений ювелірний або побутовий виріб, визначена за офіційним курсом НБУ на банківські метали на момент подання платником збору виробу на клеймування на держпідприємство. Нагадаємо: розмір ставки — 10 % від об’єкта оподаткування.

    Звіт про нарахування (утриманні) і сплату ювелірного збору подають в органи ПФУ самі казенні підприємства пробірного контролю (а не платники збору).

    Також відновили форми звітів з валютного та ювелірного пенсійних зборів.

    Постанова діє з дня публікації.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі