Теми статей
Обрати теми

Запис до КОРО внесли олівцем: Неоприбуткування готівки? Ні, не чули!

Вищий адміністративний суд України, Жиленко Катерина
Ухвала ВАдСУ від 05.02.15 р. № К/800/20487/13

Відсутність запису про надходження готівки в КОРО може закінчитися проблемами. Однак ВАдСУ має іншу думку.

Сам факт того, що розрахункові операції проведено через РРО, щодня надруковано та вклеєно до КОРО фіскальні звітні чеки, є свідченням оприбуткування готівки.

Водночас щоденний запис про рух готівки та суми розрахунків у  КОРО — це всього лише звіт про фактичне надходження готівкових коштів до каси. Якщо такого запису немає, але паралельно в КОРО відображені відповідні розрахункові документи, а також надходження вписані до касової книги, то це ніяк не говорить про неоприбуткування готівки. Таке саме стосується випадку, коли запис до КОРО зроблений олівцем, а не кульковою ручкою. ВАдСУ вбачає всього лише порушення порядку ведення КОРО, прописаного в п. 6 гл. 4 Порядку № 417*.

* Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Міндоходів України від 28.08.13 р. № 417.

Як бачите, ВАдСУ на боці суб’єктів господарювання.

Обережно! На цій мажорній ноті справа може не завершитися. Адже Верховний Суд України (ВСУ) не поділяє такого популізму ВАдСУ (зокрема, у постанові від 01.04.14 р. № 21-54а14 // «БТ», 2014, № 21, с. 7). На думку ВСУ, оприбуткування готівки — це сукупність таких дій: фіксація повної суми готівки в чеках РРО та КОРО (якщо є РРО) або ж у ПКО і касовій книзі (якщо немає РРО). Це випливає з п. 2.6 Положення № 637**. А за невиконання однієї з обов’язкових дій загрожує штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми (абз. 3 ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95).

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі