Теми статей
Обрати теми

«Гра починається!»: додаткові правила для СЕА з 01.07.15 р.

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Що ж, повільно, але впевнено (не звертаючи уваги на всі промахи і недоробки) ми підійшли до нового етапу роботи СЕА — етапу її звичайної роботи. І якщо протягом «тестового» режиму платники ПДВ звикали до поголовної і своєчасної реєстрації ПН/РК в ЄРПН, штрафних санкцій і підрахунку РЛ, то нова стадія також має в собі чимало сюрпризів. З 01.07.15 р. у гру вступають додаткові правила…

А може, все-таки…

Погодьтеся, запуск СЕА у 2015 році нам здавався чимось нереальним. Адже неозброєним оком можна було помітити безліч недоробок і очевидну неготовність системи до роботи. Проте поїзд пішов своїм шляхом — платникам ПДВ довелося звикати до нових реалій. Максимум, чого вийшло добитися, — це відстрочення у вигляді «тестового» режиму. Тут уже самі податківці розуміли: запустити в роботу систему (тим більше в масштабах країни) без належної апробації було б невиправданою авантюрою.

У результаті нічого страшного не сталося. Звичайно, проблем було досить: і з ПДВ-звітністю, і з приведенням РЛ до правильних результатів, і з реєстрацією ПН/РК в ЄРПН, і з багатьма іншими. Деякі помилки не усунено й досі. Але при цьому СЕА працює.

Зрозуміло, із закінченням випробувального терміну всі поблажки закінчаться. А система все ще не налагоджена. Розуміючи це, група депутатів підготувала і зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо перехідного періоду системи електронного адміністрування)» від 26.05.15 р. № 2960.

Вони пропонують:

• продовжити перехідний період роботи СЕА до 01.01.16 р. Тобто затримати до кінця 2015 року початок реєстрації ПН/РК в ЄРПН з урахуванням «суперформули»;

• припинити до 01.01.16 р. дію штрафів, передбачених п. 1201.1 ПКУ (крім 50 % штрафу за прострочення реєстрації протягом 180 календарних днів).

Проте розраховувати на таку поблажливість не варто. Адже податківці ще у своєму листі від 19.01.15 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17 (ср. ) дали зрозуміти, що випробувальний термін може бути тільки скорочено.

Отже, уникнути неминучого не вдасться. Давайте ми до нього краще підготуємося. То що ж на нас чекає 01.07.15 р.? Подивимося на схему на с. 28.

Старт «суперформули»

«Суперформула», визначена в п. 2001.3 ПКУ, з 01.07.15 р. почне працювати на повну силу (лист ДФСУ від 19.01.15 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17).

Але хочемо попередити: це не означає, що для платників ПДВ почнеться новий етап у їх ПДВ-житті, так би мовити, з «чистого аркуша». РЛ обнулятися не буде!

Усі дані, які брали участь у визначенні вашого РЛ, починаючи з 01.02.15 р. враховуватимуться і далі. Тому якщо на 01.07.15 р. у вас сформувалося від’ємне значення РЛ, воно так і залишиться від’ємним. А якщо було позитивне — то позитивним.

Просто тепер реєстрація ПН/РК в ЄРПН проходитиме чітко в межах РЛ. Унаслідок чого для реєстрації чергової ПН вам буде потрібний достатній розмір РЛ, що дорівнює або перевищує суму ПДВ, зазначену в такій ПН.

Зверніть увагу! Нові правила поширюватимуться і на ПН/РК, складені до 1 липня 2015 року. Адже в п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ запроваджено перехідний період з 01.02.15 р до 01.07.15 р., протягом якого здійснюється реєстрація ПН/РК в ЄРПН, не обмежена сумою РЛ. Отже, з 1 липня жодних поблажок для ПН, складених у червні, не буде.

Якщо розміру РЛ замало для реєстрації ПН/РК, його можна збільшити за рахунок власних коштів, перерахувавши їх зі свого поточного рахунка на електронний ПДВ-рахунок. У результаті «зіграє» складова ΣПопРах (детальніше — у «БТ», 2015, № 20, с. 15).

А поки не настав цей «щасливий» момент, радимо:

1. До 01.07.15 р. зареєструвати в ЄРПН усі ПН/РК, складені наприкінці червня. Це хоча й зменшить ваш РЛ, але для такої реєстрації не потрібно буде «заганяти» гроші на ПДВ-рахунок.

2. Привести розмір РЛ до 01.07.15 р. до додатного значення, перевіривши всі дані, що потрапили до СЕА (щоб не спохвачуватися 01.07.15 р., коли потрібно буде реєструвати чергову ПН в ЄРПН).

«Штрафонебезпечний» початок

Увага! З 01.07.15 р. усі штрафи (у тому числі й за затримку до 15 календарних днів) за ст. 1201 ПКУ будуть застосовуватися без обмежень.

Тобто якщо протягом «тестового» режиму роботи СЕА штраф за затримку реєстрації ПН/РК в ЄРПН на 15 календарних днів несумлінним платникам ПДВ не загрожував, то починаючи з 01.07.15 р. у разі порушення (навіть на 1 день) їм доведеться заплатити до бюджету 10 % від суми ПДВ, зазначеної в такій ПН/РК.

Наприклад, ПН склали 10.06.15 р. Граничний строк реєстрації її в ЄРПН закінчується 25.06.15 р. Проте її можна зареєструвати в ЄРПН 30.06.15 р. без штрафу (діє мораторій). Але якщо така ПН буде зареєстрована в ЄРПН (за наявності відповідної суми РЛ) лише 01.07.15 р., то доведеться заплатити штраф у розмірі 10 % від суми ПДВ. Безумовно, це стосується тільки ПН, які потрібно видавати покупцеві.

Зауважте: при цьому адмінштраф за ст. 1631 КпАП ніхто не скасовував.

Початковий бонус

Згладити враження від перших двох нововведень покликаний своєрідний бонус. Проте стосується він переважно «активних» платників ПДВ, які протягом року справно сплачували ПДВ до бюджету або мали переплату за цим податком.

Так, 01.07.15 р. ДФСУ збільшить розмір РЛ таких платників ПДВ (п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

1. На суму середньомісячного розміру суми ПДВ, задекларованої платником до сплати до бюджету за останні 12 звітних місяців / 4 квартали і погашеної.

Увага! Така сума збільшення щокварталу автоматично перераховуватиметься. Як це відбуватиметься? На кінець кожного кварталу розраховуватиметься новий показник середньомісячного розміру сум ПДВ, задекларованих платником до сплати до бюджету і погашених за останні 12 звітних місяців / 4 квартали. Причому ці суми братимуть станом на дату перерахунку. А потім:

• до РЛ буде додано суму збільшення згідно з поточним перерахунком;

• від РЛ віднімуть суму попереднього збільшення.

Зауважте: якщо сума наступного збільшення буде менша від попереднього, розмір вашого РЛ зменшиться.

Надіславши запит за формою J1401301, ви зможете дізнатися не тільки про суму збільшення, а й про результати перерахунку, отримавши у відповідь від податківців відповідне електронне повідомлення (п. 92 Порядку № 569).

2. На суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ (станом на 01.07.15 р.).

Оскільки поділ на звітні періоди тут контролери не проводять, тому зіграє як «стара» грошова переплата з ПДВ, що залишилася на особовому рахунку платника ПДВ за звітні періоди до 01.02.15 р., так і помилкова сплата ПДВ за лютий — травень 2015 року безпосередньо до бюджету.

Не забудьте два важливі моменти:

1) на суму такого збільшення буде зменшено суму, задекларовану до сплати до бюджету звітного періоду, або збільшено суму від’ємного значення, задекларовану у звітному періоді (абзац четвертий п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Очевидно, що для цього такі суми потрібно зазначити в ПДВ-декларації за липень. Проте спеціального рядка для цього у формі декларації не передбачено. Сподіваємося, податківці найближчим часом роз’яснять, як це зробити. На наш погляд, такі суми можна зазначити у ряд. 20.2 декларації. При цьому, щоб не виникло запитань, доведеться подати додаток до декларації (у довільній формі) згідно з п. 46.4 ПКУ;

2) помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ вважатимуться погашеними. Тобто грошової переплати за особовим рахунком у вас більше не буде. В особовому рахунку можуть залишитися тільки не отримані з бюджету суми, заявлені до відшкодування.

Висновки

  • З 01.07.15 р. СЕА почне працювати у своєму звичайному режимі.

  • Із цього моменту реєстрація ПН/РК в ЄРПН проходитиме чітко в межах РЛ. Причому це стосуватиметься і ПН/РК, складених до 01.07.15 р.

  • «Запрацюють» усі штрафи за затримку реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно зі ст. 1201 ПКУ.

  • Платники ПДВ отримають бонус — їм збільшать розмір РЛ на суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ (станом на 01.07.15 р.) і суму середньомісячного розміру ПДВ, задекларованого до сплати до бюджету за останні 12 звітних місяців / 4 квартали та погашеного платником.

Документи та скорочення статті

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН податкова накладна.

ПЗ податкові зобов’язання.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

img 1

Нововведення в СЕА, що стартують з 01.07.15 р.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі