Теми статей
Обрати теми

Комісійна винагорода: коли виписувати ПН

Кравченко Дар’я
Коли виписувати податкову накладну (ПН) на комісійну винагороду: під час продажу товару, переданого на комісію чи після оформлення звіту комісіонера?

Відразу зазначимо, виписувати ПН на суму винагороди комісіонер зобов’язаний за правилом «першої події» (ст. 187 ПКУ).

Датою виписки ПН на комісійну винагороду буде перша з подій:

• або дата зарахування коштів від комітента на банківський рахунок комісіонера як оплата наданих комісійних послуг або отримання оплати за такі послуги в іншому вигляді. При цьому проведення розрахунків за товари, передані на комісію, не означає, що автоматично були оплачені й комісійні послуги;

• або дата оформлення документа, що посвідчує факт надання послуг комісіонером.

Нагадаємо, що на операції з товарами, переданими на комісію, також потрібно складати ПН (п. 189.4 ПКУ), однак це зовсім інша історія.

Перша подія — оплата. Тут важливо уточнити, що оплата послуг за договором комісії може здійснюватися двома способами (їх застерігають у договорі):

спосіб 1: комітент перераховує комісійну винагороду на поточний рахунок комісіонера після того, як останній перекаже грошові кошти за проданий товар. У такому разі датою виписки ПН буде дата отримання комісіонером суми винагороди на свій поточний рахунок;

спосіб 2: комісіонер утримує комісійну винагороду із сум, що надійшли від покупця товарів. Тоді ПН необхідно виписати на дату надходження таких коштів комісіонеру. Щоб «легалізувати» частину виручки як свій дохід, бажано скласти «внутрішній» документ (розрахунок суми комісійної винагороди або бухдовідку).

Перша подія — оформлення документа, що посвідчує факт надання послуг. Тут необхідно уточнити, що це має бути за документ.

Звернемося до ЦКУ. Так, ст. 1022 і ст. 1023 ЦКУ чітко встановлюють обов’язок комісіонера відразу після вчинення правочину:

• надати комітенту звіт;

• передати комітенту все отримане за договором комісії, тобто оформити акт приймання-передачі або інший первинний документ (накладну, платіжне доручення тощо).

На підтвердження наданих послуг, як правило, складають акт про надані послуги комісіонером. При цьому звіт комісіонера та акт приймання-передачі результатів наданих послуг можуть складатися як одночасно, так і відокремлено один від одного. Більше того, їх можна об’єднати в один документ (детальніше див. «БТ», 2013, № 46, с. 33).

Однак не слід забувати, що саме акт приймання-передачі результатів наданих послуг є первинним документом для цілей податкового та бухгалтерського обліку. Тому саме його складання не лише ніколи не буде зайвим, а воно й стане визначальним при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ (ПЗ) комісіонера.

Тому якщо першою подією буде оформлення акта на надані послуги, то саме на дату складання акта приймання-передачі результатів наданих послуг комісіонер повинен нарахувати ПЗ, виписати ПН на ім’я комітента та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зауважте: зробити це він повинен навіть тоді, коли за договором комісії продаються товари, що підпадають під пільгу з ПДВ (категорія 101.06 ЗІР ДФСУ). Таким чином, комісіонер зобов’язаний виписати ПН на суму винагороди та нарахувати ПДВ за основною ставкою 20 %, оскільки звільнення від ПДВ для комісійних послуг не передбачене у ПКУ.

Висновок: якщо першою подією було отримання суми винагороди, комісіонер виписує ПН на дату отримання таких грошових коштів. Якщо в договорі передбачена післяоплата, то ПН оформляємо на дату складання акта приймання-передачі наданих послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі