Теми статей
Обрати теми

Спільна діяльність: сучасні правила оподаткування

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 24.04.15 р. № 8701/6/99-99-19-02-02-15

У листі, що коментується, контролери вирішили пролити світло на нові правила оподаткування спільної діяльності без створення юрособи.

ПДВ. За загальним правилом договір про спільну діяльність підлягає реєстрації у контролюючих органах як платник податків (п. 64.6 ПКУ). При цьому ставлять на облік такий договір у статусі платника відповідного податку тільки в тому випадку, якщо на нього поширюються особливості податкового обліку та оподаткування, установлені ПКУ для окремих податків.

З 01.01.15 р. особливості оподаткування спільної діяльності встановлені лише для обкладення ПДВ. Податком на прибуток така діяльність обкладається за загальними правилами. Отже, реєструвати договір про спільну діяльність у органах ДФСУ слід тільки як окремого платника ПДВ.

До відома! Під реєстрацією розуміють додаткове взяття на облік учасника, відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання цього договору.

Щоб зареєструвати договір про спільну діяльність платником ПДВ (якщо на те є підстави), потрібно подати за своїм місцезнаходженням протягом 10 календарних днів після реєстрації договору або після набрання ним чинності, якщо відповідно до законодавства реєстрація договору не проводиться, заяву про взяття на облік договору про спільну діяльність (п. 183.1 ПКУ).

Після цього особа, яка уповноважена утримувати та вносити податки від спільної діяльності до бюджету, стає відповідальною за виконання функцій платника ПДВ: виписує і реєструє податкові накладні, складає декларацію тощо.

Податок на прибуток. Хоча договір про спільну діяльність і не підлягає реєстрації у ДФСУ, уникнути оподаткування такої діяльності не вдасться. При цьому сплату податку на прибуток буде здійснювати окремо кожна юрособа, що бере участь у здійсненні спільної діяльності, а не як сплачується ПДВ — однією особою за всіх.

Робити це юрособи будуть шляхом обкладення загального фінрезультату (отриманого від своєї власної діяльності та спільної діяльності), визначеного за правилами бухобліку з коригування отриманого результату на різниці, якщо вони виникають згідно з розд. ІІІ ПКУ.

При цьому визначати, яка саме частина доходів і витрат (фінрезультат) від здійснення спільної діяльності припадає на кожного учасника спільної діяльності, слід орієнтуючись на правила ЦКУ. Відповідно до цих правил:

1) порядок відшкодування витрат і збитків, пов’язаних із спільною діяльністю учасників, визначається за домовленістю між учасниками. У разі відсутності такої домовленості кожний учасник несе витрати та збитки пропорційно вартості його вкладу у спільне майно (ст. 1137 ЦКУ);

2) прибуток, одержаний учасниками від спільної діяльності, розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо інше не встановлено договором або іншою домовленістю учасників (ст. 1139 ЦКУ).

При цьому безпосередній розподіл фінрезультату від здійснення спільної діяльності між його учасниками здійснюватиме особа, якій доручено вести бухоблік* такої діяльності (п. 2 ст. 1134 ЦКУ).

* Ведуть такі особи бухоблік, орієнтуючись на НП(С)БО або МСФЗ, а також на Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку спільної діяльності без створення юридичної особи, затверджені наказом МФУ від 30.12.11 р. № 1873.

Учасник-фізособа. Податківці наполягають, що учасниками цивільних відносин є фізособи та юрособи (ст. 2 ЦКУ). Фізична особа — підприємець (ФОП) не може брати участь у спільній діяльності. А тому можна стверджувати, що фактично доходи від здійснення спільної діяльності юрособа виплачує не ФОП, а звичайній фізособі-громадянину.

Отже, при виплаті доходу фізособі учасник, який веде облік спільної діяльності, має нарахувати й утримати податок на доходи фізосіб, сплатити його в бюджет і відобразити у формі № 1ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі