Теми статей
Обрати теми

Як правильно поводитися з денною виручкою та розмінною монетою

Хмелевська Оксана
Підприємство відкрило торговельну точку, в якій використовується портативний РРО без скриньки (касову книгу торговельна точка не веде). Отримані купюри оператор складає до сейфу. Понадлімітну виручку, за винятком розмінної монети, наприкінці дня здають до банку. Розмінну монету продавець залишає в сейфі на ніч і використовує наступного дня. Чи правильно вчиняє продавець, чи потрібно розмінну монету передавати до каси підприємства, оскільки в РРО немає спеціальної скриньки для готівки?

Місце проведення готівкових розрахунків, зокрема через РРО, є касою (п. 1.2 Положення № 637*). Тому для такого місця підприємством може бути встановлений ліміт залишку готівки (лист НБУ від 04.10.07 р. № 11-115/3693-10119). Якщо торговельна точка не здійснює інших витратних операцій (видачі готівки на госппотреби, зарплату тощо), то їй можна не вести касову книгу, а також не оформляти ПКО і ВКО (п. 4.2 Положення № 637).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.04 р. № 637.

Усі відокремлені підрозділи підприємства повинні здавати понадлімітну виручку на вибір (п. 2.8 Положень № 637):

• або до каси підприємства;

• або до банку** для її зарахування на банківські рахунки підприємства (у тому числі й через інкасацію).

** За відсутності банків готівкова виручка (готівка) для переказу на банківські рахунки підприємства може здаватися операторам поштового зв’язку та небанківським фінустановам, які мають відповідну ліцензію на здійснення переказу грошових коштів без відкриття рахунка.

Водночас готівкові кошти в межах ліміту, у тому числі у вигляді розмінної монети, можна залишати на ніч на місці розрахунків (не здавати). Річ у тім, що обмежень або заборон на це не передбачено ні Законом про РРО, ні Положенням № 637. Головне, щоб сума таких коштів не перевищила ліміт каси, встановлений для цієї торговельної точки. Суму розмінної монети, яка має бути в касі торговельної точки, підприємства визначають самі.

На нашу думку, не є принциповим, де залишається розмінна монета: у скриньці РРО чи надійному, спеціально відведеному для цього місці. У будь-якому разі вона залишається на місці розрахунків, а продавці не зобов’язані застосовувати лише ті РРО, які обладнані скринькою. При цьому важливо наступного дня (до початку проведення розрахунків) «ввести» усю суму, що залишилася на ніч, за допомогою операції «службове внесення» (п. 6 розд. III Порядку № 417***).

*** Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.13 р. № 417.

Унесена розмінна монета буде відображена у Z-звіті і гр. 3 розділу 2 Книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Сума розмінної монети, яка залишається на місці розрахунків, у гр. 4 розділу 2 КОРО не відображається — тут вписують лише видану на інкасацію з РРО суму виручки за операцією «службова видача».

Водночас, за бажання, ви можете передати до центральної каси суму розмінної монети, а решту коштів здати до банку. Але логічніше тоді замість банку всю виручку передати до каси. У цьому випадку наприкінці дня продавець проводить операцію «службова видача» на всю суму виручки, робить Z-звіт, заповнює КОРО.

Далі виручка передається до центральної каси підприємства, де касир оформляє ПКО. У ПКО вказують П. І. Б. особи, яка вносить готівку (продавця), а також те, що це виручка за день.

Однак не забувайте: на початку наступного дня торговельна точка повинна отримати з центральної каси розмінну монету та провести її суму через «службове внесення».

Теги виручка
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі