Теми статей
Обрати теми

Повернення об’єкта оренди: як оформити, щоб не було проблем

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Постанова ВГСУ від 05.01.15 р. у справі № 910/5165/14

Брати чуже — погано. Але якщо йдеться про оренду, то цілком нормально. У будь-якому разі орендоване майно доведеться повернути. І ось у цьому, здавалося б, простому питанні виникають проблеми.

А річ ось у чому: сторони в договорі оренди нерухомості зазначили, що після закінчення строку дії договору орендар зобов’язаний повернути майно в триденний строк. При цьому оформляється акт приймання-передачі. Але сторони вирішили обійтися «малою кров’ю» та оформили «церемонію» повернення майна розпискою про передачу ключів від раніше орендованого приміщення.

На думку Вищого господарського суду України (ВГСУ), така розписка не є достатнім доказом факту повернення приміщення. Наявність акта як підтвердного документа передбачає і ч. 2 ст. 795 ЦКУ.

Тому орендодавець має повне право вимагати від орендаря неустойку за прострочення повернення орендованого майна.

Нагадаємо декілька важливих моментів. Неустойка за прострочення повернення об’єкта оренди передбачена ч. 2 ст. 785 ЦКУ. Вона є самостійною майновою відповідальністю у сфері орендних правовідносин і визначається як подвійна плата за користування майном за весь час прострочення.

Тому «орендну» неустойку не можна прирівнювати до неустойки (штрафу, пені), зазначеної п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦКУ. Отже, до «орендної» неустойки застосовуються не спе­ціальні строки позовної давності — 1 рік, а загальні — 3 роки.

Про це неодноразово говорили ВГСУ (див. лист ВГСУ від 29.05.12 р. № 01-06/735/2012, постанову Пленуму ВГСУ від 29.05.13 р. № 12), а також ВСУ (див. постанову від 20.03.12 р. № 3-13гс12).

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі