Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на електроенергію: щодекадне складання

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 23.02.15 р. № 3706/6/99-99-19-03-02-15

Завдяки Закону про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII постачальники електроенергії виписують податкові накладні (ПН) в особливий спосіб — подекадно на суму коштів, що надійшли протягом такої декади (п. 201.4 ПКУ, п. 4 Порядку № 957*). Тобто тут не працює загальне правило виписки ПН за датою першої події.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 22.09.14 р. № 957.

У листі, що коментується, а також у консультації з категорії 101.19 ЗІР ДФСУ податківці роз’яснили, як застосовувати цю законодавчу норму.

Споживачі електроенергії, майте на увазі: якщо ви перерахували оплату за електроенергію, наприклад, 5-го, 7-го і 10-го числа місяця, то вам випишуть одну ПН 10-м числом (у гр. 2 ПН стоятиме саме ця дата) на всю суму, перераховану за три транші. Отже, не переживайте, коли не отримаєте ПН за кожною оплатою.

Нюанс. Вважаємо, навіть якщо 10-го числа не було надходжень коштів за електроенергію, то ПН усе одно складається саме цим числом.

Ще один нюанс. Оскільки декада — це 10 днів, то можуть виникнути запитання щодо виписки третьої ПН у місяцях, у яких 28 днів або 31 день. У такому разі третя ПН виписується 28-го або 31-го числа (на суму надходжень за 8 або 11 днів). Тобто у місяцях з 31 днем не потрібно виписувати ПН 30-м, а потім ще й 31-м числом.

Також у «замикаючій» (третій) ПН постачальник електроенергії додатково враховує остаточний розрахунок зі споживачами з урахуванням поставленої електроенергії та отриманих коштів протягом всього місяця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі