Теми статей
Обрати теми

ВГСУ узагальнив судову практику, оглядаючись на вищу інстанцію

Вищий господарський суд України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Інформаційний лист ВГСУ від 20.04.15 р. № 01-06/631/15

ВГСУ доповнив свій лист від 15.03.11 р. № 01-06/249 і довів до відома всіх господарських судів правові позиції ВСУ, викладені в постановах, прийнятих за результатами перегляду судових рішень господарських судів.

Ідеться про спори, що виникають при розгляді питань захисту права власності, страхування, корпоративних правовідносин, договорів доручення та постачання, земельних правовідносин, у зв’язку із завданням шкоди, отриманням майна без достатньої правової підстави, при розгляді справ про банкрутство, застосування позовної давності та здійснення виконавчого провадження.

Зокрема, суд вказав, що за день фактичного постачання товару пеня не нараховується, госптовариство не зобов’язане надавати учаснику ксерокопії запитаних документів, позовна давність може бути збільшена за письмовою угодою сторін тощо.

Робота з узагальнення судової практики, проведена ВГСУ, має важливе значення. Якщо суб’єкт господарювання, який звертається до суду, при обґрунтуванні своїх вимог враховує правову позицію ВСУ, то це може забезпечити не лише успішне вирішення спору в першій інстанції, а й залишення рішення в силі після його перегляду в апеляційному та касаційному порядку.

У зв’язку з цим ми приділили особливу увагу розгляду спірних питань, викладених у листі. Детальний його аналіз ви знайдете на с. 35 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі