Теми статей
Обрати теми

Перевезення з Криму на материк: 20% ПДВ і не менше!

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Краченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 09.04.15 р. № 7556/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ розглянула можливість застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання послуг з перевезення вантажу з території ВЕЗ «Крим» на материкову частину України.

Нагадаємо: згідно із Законом № 1636* на території ВЕЗ «Крим» було створено вільну економічну зону. У результаті для постачань товарів з території ВЕЗ «Крим» на материк почав застосовуватися новий режим — митний режим імпорту. А для постачань товарів з материка на територію ВЕЗ «Крим» — митний режим експорту.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості провадження економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

Тобто переміщення товарів в напрямку «Крим» ↔ «материк» розглядається як переміщення товарів через митний кордон України.

На жаль, про постачання послуг законодавці написати забули. Однак контролери не розгубилися та роз’яснили, що здійснення операцій з постачання послуг з перевезення вантажу з території ВЕЗ «Крим» на материкову частину України не можна розглядати як перетин державного кордону України. Адже тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.14 р. № 1207-VII.

Ну а якщо не було перетину кордону, то й вважати таке перевезення міжнародним не дозволено. Відповідно і застосовувати нульову ставку згідно з п.п. 195.1.3 ПКУ для цих операцій не можна.

Тому на дату «першої події» перевізник зобов’язаний виписати податкову накладну, в якій має нарахувати ПДВ за ставкою 20 % на весь обсяг наданих послуг з перевезення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі