Теми статей
Обрати теми

Скорочення штату: декретна відпустка до 3 років поза звільненням

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Краченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 26.03.15 р. № 182/06/187-15

Скорочення штату… Останнім часом ця ситуація знайома практично всім.

Законодавчою мовою так іменується звільнення з ініціативи роботодавця, яке допускається, зокрема, при скороченні чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Попередити про звільнення потрібно не пізніше ніж за 2 місяці (ст. 492 КЗпП).

Мінсоцполітики зазначає: законодавством про працю не передбачено форму і спосіб повідомлення працівника про скорочення чисельності або штату працівників. Водночас у разі виникнення трудових спорів власник повинен мати докази, що працівник був повідомлений про відповідне скорочення за 2 місяці. Тому оптимальний варіант — письмове повідомлення з підписом працівника про ознайомлення.

Обережно! Заборонено звільняти з ініціативи роботодавця вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років — ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів, які мають дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу*. Єдиний виняток — повна ліквідація підприємства. Та й у такому разі потрібно обов’язково працевлаштувати жінку на іншу роботу (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

* Детальний матеріал про працю жінок ви можете знайти в «БТ», 2013, № 23, с. 35.

Під цю пільгу підпадають і жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років.

При цьому Мінсоцполітики зазначає, що обмежень щодо попередження про подальше звільнення такої працівниці немає. Але! Очевидно, це відповідь на поставлене запитання. А тут працює заборона на звільнення декретниці згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП. Тому, на наш погляд, позицію Мінсоцполітики потрібно розуміти так: формально попередити декретницю не заборонено, але фактично звільнити її у зв’язку зі скороченням штату можна буде тільки після виходу її з декрету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі