Теми статей
Обрати теми

Аліменти та військовий збір: міцна дружба не ... склалася

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Краченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 12.02.15 р. № 339/4/99-99-19-01-01-13

У листі, що коментується, податківці розглянули з двох боків «дружбу» аліментів та військового збору (ВЗ).

З боку платника аліментів. Аліменти обчислюються із суми зарплати, зменшеної на всі встановлені податки, збори та ЄСВ (ч. 1 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV, Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146). Тобто спочатку від нарахованої зарплати віднімаються ПДФО, ЄСВ та ВЗ, а вже після цього — аліменти. Відповідно, сума аліментів розраховується із суми зарплати, що залишається після утримання ВЗ. Тобто тут аліменти із ВЗ «не дружать». Про це ми також говорили в «БТ», 2014, № 36, с. 28.

З боку отримувача аліментів. Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума аліментів, що виплачуються за рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ (п.п. 165.1.14 ПКУ). Відповідно, отримані аліменти теж не обкладаються ВЗ.

Висновок: аліменти не обкладаються ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі