Теми статей
Обрати теми

«Дитячі» допомоги для жінки-підприємця

Хмелевська Оксана, податковий експерт
ФОП — майбутня мама має право на «дитячі» виплати. Про те, які допомоги їй належать та як їх отримати, читайте в цій статті.

Види «дитячих» допомог

Кожна жінка-ФОП, якій належить стати мамою, має право отримати два види виплат. Детальніше їх види (назви) і джерела наведемо на рисунку (див. далі).

Отримати допомогу з бюджету має право ФОП на будь-якій системі оподаткування. Припиняти діяльність або зніматися з держреєстрації жінці не потрібно. У чому ж перевага декретних з ФСС? У їх сумі порівняно з бюджетними. Крім того, єдиноподатниці груп 1 і 2 без найманих працівників за місяці декретної відпустки можуть не сплачувати єдиний податок на підставі листка непрацездатності (п. 295.5 ПКУ). Незастрахованим ФОП замість нього видають довідку, яка не надає можливості реалізувати це право. Щоправда, є й незначний мінус — сплата ЄСВ за підвищеною ставкою, про що розповімо далі.

img 1

Допомоги для мами-ФОП

 

Правила добровільної участі в соцстрахуванні

Для того щоб отримати декретні за рахунок коштів Фонду, потрібно:

1) укласти договір добровільної участі до настання декретної відпустки, теоретично можна хоча б за день до відпустки. Зазвичай згідно з листком непрацездатності декретна відпустка — це 70 днів до пологів і 56 після;

2) сплачувати ЄСВ за підвищеною ставкою 36,6 % або 38,11 % (плюс страхування від «нещасного випадку») не менше 1 року.

Майте на увазі! ФОП сплачуватиме ЄСВ за підвищеною ставкою в сумі та у строки, встановлені в договорі. Його розмір має бути не нижче мінімального страхового внеску за кожний місяць.

Зауважимо: договір укладається мінімум на один рік. До того, як звернутися за допомогою, потрібно сплатити ЄСВ мінімум за один місяць. Однак отримати декретні ФОП зможе до того, як сплатить всю річну суму ЄСВ.

Звертаємося за декретними

Документи, які вам будуть потрібні при зверненні за декретними, наведемо в таблиці (див. с. 42).

Далі допомогу з ФСС перерахують на поточний рахунок. На нашу думку, це може бути будь-який рахунок, не обов’язково той, який використовується для госпдіяльності. Підійде й особовий (громадянський) рахунок, який потрібно відкрити в банку перед зверненням до ФСС. Таке саме стосується допомоги з бюджету, яку, як правило, перераховують на картку мами.

ФОП, яка отримала допомогу з ФСС, подає звіт за ф. Ф4-ФСС з ТВП за той звітний період, в якому вона надійде на її рахунок.

Розмір декретних і оподаткування виплати

Суму декретних розраховує ФСС або соцуправління. Якщо ФОП добровільно сплачував ЄСВ у сумі мінімального страхового внеску, то сума допомоги приблизно дорівнюватиме сумі чотирьох мінзарплат (1218,00 х 4 = 4872,00 (грн.)).

Розмір допомоги незастрахованим жінкам — ФОП — 25 % розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, з розрахунку на місяць (п.п. 5 п. 7 Порядку № 1751). Фактично загальна сума допомоги приблизно дорівнюватиме прожитмінімуму (мінзарплаті). Як бачите, сума допомоги з бюджету значно менше декретних, які могла б отримати жінка — застрахована особа.

Майте на увазі: ні загальносистемникам, ні єдиноподатникам не потрібно розраховувати та перераховувати ЄСВ із суми своїх декретних. Нагадаємо, що ПДФО та ВЗ ці суми взагалі не обкладаються. Крім того, сума допомоги в єдиноподатників не включається до бази обкладення єдиним податком, а у загальносистемників не збільшує чистий дохід.

Документи при зверненні за декретними

За рахунок Фонду (Порядок № 62)

За рахунок бюджету (Порядок № 1751)

1. Відвідуємо:

відділення ФСС за місцем проживання

управління праці та соціального захисту населення (далі — соцуправління) за місцем реєстрації

2. Надаємо:

• заяву;

• листок непрацездатності;

• договір добровільної участі (його копію);

• платіжки із сумами ЄСВ за розрахунковий період (у загальному випадку — 6 місяців, що передують місяцю початку декрету) і за місяць, в якому настав страховий випадок. У деяких відділеннях можуть попросити довідку ДПІ про перераховані суми

• заяву;

• довідку, видану лікувально-профілактичним закладом (ф. № 147/о);

• довідку про те, що жінка не бере участі в добровільному соцстрахуванні на випадок тимчасової непрацездатності

Також у ФСС і соцуправлінні попросять пред’явити паспорт, картку платника (довідку з ідентифікаційним номером) податків і виписку з держреєстру

3. Строк, відведений для звернення:

12 місяців після закінчення декретної відпустки
(ч. 5 ст. 32 Закону № 1105)

6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 8 Закону № 2811)

 

Допомога при народженні дитини

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини або опікуну, які постійно проживають разом з нею. Одержувачу необхідно з паспортом звернутися до соцуправління за місцем реєстрації. Там мати (батько чи опікун):

• заповнить заяву;

• надасть копію та пред’явить оригінал свідоцтва про народження дитини.

Звернутися за допомогою потрібно не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

Зверніть увагу: з 01.02.15 р. унесено зміни до Закону № 2811, і тепер у заяві не потрібно вказувати дані для реєстрації місця проживання дитини, як це було раніше (ст. 11 Закону № 2811). На жаль, п. 11 Порядку № 1751 ще не встигли підкоригувати, і в ньому залишився «старий» перелік документів. Тому на практиці в соцуправлінні все-таки вимагають у заяві вказувати додаткові дані.

Розмір допомоги у 2015 році на кожну дитину становить 41280,00 грн. Одноразова виплата — 10320,00 грн., надалі протягом 36 місяців ви отримуватимете по 860 грн.

Документи та скорочення статті

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Закон № 2811 — Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Порядок № 1751 — Порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.01 р. № 1751.

Порядок № 62 — Порядок страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.05 р. № 62.

ФСС — Фонд соціального страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі