Теми статей
Обрати теми

ЄСВ для сумісників: які обмеження працюють, а які ні

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ФТВП від 16.04.15 р. № 2.4-15-729

При виплаті лікарняних сумісникові потрібно пам’ятати про важливе обмеження: сумарна зарплата, з якої розраховуються страхові виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини зарплати (доходу), з якої сплачується ЄСВ (п. 21 Положення № 1266*.

* Порядок обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

Для довідки: максимальна величина для справляння ЄСВ становить 17 мінзарплат, тобто в січні — листопаді 2015 року — 20706 грн., у грудні 2015 року — 23426 грн.

При цьому є ще загальне правило: якщо застрахована особа протягом останніх 12 місяців перед страховим випадком має стаж менше 6 місяців, то такий працівник має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачується ЄСВ, але з розрахунку на місяць не більше розміру мінзарплати, установленої в місяці настання страхового випадку (п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105**.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Запитання: чи потрібно застосовувати це загальне правило у випадку із сумісниками?

ФТВП відповідає: ні. У цій ситуації працює лише обмеження щодо максимальної бази справляння ЄСВ, зазначене в п. 21 Положення № 1266. А обмеження з п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 не застосовується до загальної суми матзабезпечення за основним місцем та сумісництвом.

Зауважимо: ФТВП звернувся до Мінсоцполітики за підтвердженням або спростуванням своєї позиції. Отже, чекаємо відповіді від Мінсоцполітики.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі