Теми статей
Обрати теми

Основні засоби в окупації: що з амортизацією?

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 31.03.15 р. № 6694/6/99-99-19-02-02-15

У центрі уваги — основні засоби (ОЗ), які залишилися на тимчасово окупованій території (ТОТ). Що робити з амортизацією таких ОЗ?

Податківці довго цитували норми ПКУ, у тому числі й минулорічні. Також фіскали заручилися підтримкою Закону про СЕЗ «Крим»*, з урахуванням особливостей якого потрібно застосовувати ПКУ на період тимчасової окупації. Для евакуйованих ОЗ діє дозвіл включати до податкових витрат 100 % амортизації (п.п. «в» п. 15.1 Закону про СЕЗ «Крим»). А для ОЗ, які залишилися на ТОТ, порядок нарахування амортизації не врегульовано.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

У результаті ДФСУ зробила такий висновок: якщо ОЗ не евакуйовані з ТОТ, то нарахування амортизації щодо них припиняється з місяця, наступного за місяцем їх виведення з експлуатації. А після закінчення тимчасової окупації можна буде знову ввести ОЗ в експлуатацію і продовжити нараховувати амортизацію. Натхнення вони черпали з п. 146.15 ПКУ у редакції до 01.01.15 р.

Що ж усім цим податківці хотіли сказати? Очевидно, вони рекомендують чинити із залишеними на ТОТ ОЗ таким чином:

• вивести такі ОЗ з експлуатації як такі, що не використовуються в госпдіяльності;

• припинити нараховувати амортизацію на ОЗ з місяця, наступного за місяцем виведення об’єкта з експлуатації;

• у разі закінчення окупації нарахування амортизації на такі ОЗ можна поновити (починаючи з наступного місяця після їх зворотного введення в експлуатацію).

Якщо ж раптом стане відомо, що об’єкт ОЗ вкрадено, пошкоджено, знищено, то можна списати такий об’єкт з балансу, а отже, визнати витрати в сумі залишкової вартості об’єкта (п. 146.16 ПКУ до 01.01.15 р.). При цьому така ліквідація не визнається постачанням для обкладення ПДВ (п. 189.9 ПКУ).

Для цього потрібні результати документально оформленої інвентаризації. А провести її вдасться тоді, коли з’явиться безпечний доступ до об’єкта ОЗ — станом на перше число місяця, наступного за тим, у якому усунені перешкоди для доступу до активів, первинних документів та регістрів бухобліку (п. 8 Положення № 879**).

** Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну України від 02.09.14 р. № 879.

Важливий момент! З 01.01.15 р. податковий облік впритул наблизився до бухгалтерського. Це стосується й амортизації. А згідно з п. 29 П(С)БО 7 амортизацію перестають нараховувати в разі вибуття об’єкта ОЗ, переведення на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. При цьому, на думку Мінфіну, списувати залишені на ТОТ ОЗ не обов’язково. Достатньо провести процедуру зменшення корисності.

Нагадаємо: втрати від зменшення корисності потрапляють до складу інших витрат з одночасним збільшенням суми накопиченої амортизації за таким об’єктом: Дт 972 — Кт 131.

Якщо об’єкт ОЗ раніше переоцінювався, то:

• зменшення корисності в межах перевищення суми попередніх дооцінок та вигод від відновлення корисності над сумою попередніх уцінок і втрат від зменшення корисності відображається збільшенням суми накопиченої амортизації і зменшенням капіталу в дооцінках: Дт 411 — Кт 131;

• різницю враховуємо в інших витратах: Дт 972 — Кт 131.

Пам’ятайте: після зменшення корисності амортизацію нараховуємо виходячи з нової балансової (залишкової) вартості об’єкта ОЗ і переглянутого (у разі зміни) строку його корисного використання.

Ще нюанс: платники податку на прибуток з річним доходом понад 20 млн грн. повинні, а з доходом не більше 20 млн грн. можуть коригувати фінрезультат на різниці, перелічені у ст. 138 — 140 ПКУ, у тому числі і на різницю від зменшення корисності ОЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі