Теми статей
Обрати теми

Помилки в податковій накладній: виправляємо ІПН покупця

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
З 01.01.15 р. у платників ПДВ відкрилася нова «опція» — вони отримали можливість виправляти помилки у ПН за допомогою РК. Тепер будь-який промах (чи то арифметична помилка, чи то помилка в заголовних реквізитах ПН) не викличе занепокоєння.Але як це часто буває — усе нове не завжди працює ідеально. Ось і платники ПДВ зіткнулися з першою загадкою — як виправити ІПН покупця. Що ж, давайте розбиратися.

Суть проблеми

У загальному випадку для того, щоб виправити помилку у ПН, продавцеві досить виписати РК, в якому повторити усі правильно заповнені реквізити. А реквізит, в якому припустилися помилки, також заповнити без помилок. При цьому податківці рекомендують табличну частину ПН (графи 1 — 13) не заповнювати (лист ДФСУ від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17). Тепер і програмне забезпечення податківців («ОПЗ», «Єдине вікно») не видає помилки при камералці РК з порожньою табличною частиною.

Увага! Виняток становлять лише помилки, допущені в даті і номері ПН. Ці реквізити виправленню не підлягають (п. 21 Порядку № 957).

Якщо говорити про виправлення ІПН-промахів, то тут фіскали пішли іншим (особливим) шляхом. На їх думку, щоб внести правки у «помилкову» ПН, постачальник-винуватець, повинен скласти два РК:

перший РК, в який перенести реквізити заголовної частини з «помилкової» ПН, тобто внести неправильні дані. А показники табличної частини заповнити зі знаком «-». У гр. 2 не забути вписати причину виправлення помилки;

другий РК, в якому реквізити заголовної частини вказати без помилок, тобто внести вже правильні дані. Потім проставити дату і причину коригування. А показники табличної частини заповнити зі знаком «+».

Задум податківців полягав у такому:

• першим РК «стерти» з ЄРПН дані «помилкової» ПН;

• другий РК замість «стертих» даних перезаписати правильні.

Але! Заковика полягає в тому, що «помилкова» ПН була виписана для одного покупця, а фактично ПН мала бути складена для іншого контрагента. Тобто йдеться про дві різні ПН. І якщо першу ПН ми можемо відкоригувати за допомогою РК (про це трохи нижче). То для того, щоб зареєструвати РК до «правильної» ПН, нам потрібна друга ПН. Навіть якщо постачальник оформить другий РК, то зареєструвати в ЄРПН його не вийде. Адже для того, щоб він потрапив у систему, треба спочатку зареєструвати «неіснуючу» ПН (п. 4 Порядку № 1246).

Вихід є

На щастя, податківці, усвідомивши неправильність запропонованого підходу, хоч і з запізненням, але запропонували інший варіант виправлення ІПН -помилок. Так, у категорії 101.19 ЗІР ДФСУ з’явилося нове роз’яснення, згідно з яким для коригування неправильної ПН постачальникові необхідно:

1. Скласти РК до «помилкової» ПН:

• до заголовної частини якої перенести дані із заголовної частини ПН з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині вказати показники зі знаком «-»;

• у полі «Дата складання» вказати дату складання ПН з неправильним ІПН.

Контролери вимагають, щоб такий «зменшуючий» РК був зареєстрований в ЄРПН за загальними правилами (п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 957). Тобто платником ПДВ, чий неправильний ІПН був указаний в «помилковій» ПН.

Зверніть увагу! У загальному випадку РК необхідно зареєструвати в ЄРПН у встановлені терміни (протягом 15 днів з дати складання). І якщо їх порушити — «псевдопокупця» може бути покарано за всією суворістю закону (ст. 1201 ПКУ).

Безумовно, з такими штрафними санкціями можна посперечатися. Справа в тому, що в операції, на яку була складена «помилкова» ПН, «псевдопокупець» не брав участі. Відповідно ніяких документів на «псевдоповернення» товарів у нього немає. Помилок в ПН/РК він не припускався. Тому не можна звинуватити його в тому, що він порушив вимоги ст. 192 ПКУ. Хоча краще не ризикувати і своєчасно зареєструвати «чужий» РК в ЄРПН.

Зазначимо. Якщо «псевдопокупець» навідріз відмовився реєструвати «зменшуючий» РК в ЄРПН, то у продавця є технічні можливості для того, щоб самостійно провести таку реєстрацію — не ставити відмітку про реєстрацію РК покупцем (детальніше про таку ситуацію ви можете прочитати в «БТ», 2015, № 18-19, с. 19). Проте з коригуванням податкових зобов’язань на підставі такого РК можуть не погодитися контролери.

2. Скласти і зареєструвати в ЄРПН другу ПН, в якій:

• реквізити заголовної частини вказати без помилок (тобто у полі «(індивідуальний податковий номер покупця)» вписати правильний ІПН покупця);

• у полі «Дата складання» — дату виникнення ПЗ з ПДВ продавця (тобто дату складання ПН з неправильним ІПН);

• присвоїти новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера ПН з неправильним ІПН покупця;

• у табличній частині внести показники, які були вказані в «помилковій» ПН.

Увага! Якщо в період з дати складання «помилкової» ПН до дати фактичного складання другої ПН сталася зміна суми компенсації вартості товарів/послуг, вказаних у неправильній ПН, то в другій ПН не допускається вказівка показників з урахуванням таких змін.

У цьому випадку необхідно скласти РК до другої ПН, в якому і відобразити відповідні зміни кількісних і вартісних показників.

На наш погляд, такий варіант дозволить провести необхідні коригування і не створить проблем при реєстрації в ЄРПН як РК, так і ПН. Проте він має певні ризики як для продавця, так і покупця. Тут усе залежатиме від того, наскільки пізно була виявлена помилка. А значить, і наскільки пізно складена друга ПН.

Наслідки несвоєчасного виправлення помилки

Для продавця Якщо продавець швидко виправив помилку (впродовж 15 календарних днів з дати виписки ПН), ніякі наслідки йому не загрожують. Інша справа, якщо такий термін порушений.

По-перше, посадових осіб продавця можуть притягнути до адмінвідповідальності за ст. 1631 КпАП у розмірі від 85 до 170 грн. (при повторному порушенні впродовж року — від 170 до 255 грн.) за порушення правил ведення податкового обліку.

По-друге, платникові ПДВ загрожує штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН. Якщо з дати «першої події» минуло:

від 15 до 30 днів, постачальник відбудеться тільки адмінштрафом. Адже до 01.07.15 р. діє «мораторій» на застосування мінімального штрафу. Після цієї дати доведеться сплатити штраф у розмірі 10 % від суми ПДВ, вказаної в такій ПН;

від 30 до 180 днів — штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ у розмірі 20 — 40 % від суми ПДВ, вказаної в такій ПН;

більше 180 днів — продавець втрачає право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, а за відсутність такої реєстрації — штраф у розмірі 50 % від суми ПДВ, вказаної в ПН.

Для покупця Покупець постраждає, якщо «правильна» ПН буде несвоєчасно зареєстрована в ЄРПН у наступному звітному періоді. У такому разі він зможе скористатися правом на ПК в періоді реєстрації ПН (п. 198.6 ПКУ). Якщо затримка перевищить 180 календарних днів, то він назавжди втратить право на ПК за такою ПН.

Висновки

  • Для виправлення помилки в ІПН покупця спочатку контролери пропонували складати два РК (перший — «зменшуючий», другий — з правильними даними). Проте такий підхід виявився неспроможним.

  • Контролери запропонували кращий варіант — скласти «зменшуючий» РК і нову ПН.

  • Щоб уникнути негативних наслідків, «правильну» ПН треба встигнути зареєструвати в ЄРПН упродовж 15 днів з дати її складання.

Документи і скорочення статті

Порядок №1246 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Порядок №957 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ІПН — індивідуальний податковий номер.

ПН — податкова накладна.

ПК податковий кредит.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі