Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» роз’яснення із ЗІР ДФСУ. «Під прицілом» ФОП-єдиноподатники

Савченко Олена

Запитання

Суть відповіді податківців/наша позиція

Виручка від забороненого виду діяльності (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ)

Чи включаються до складу доходу і як оподатковуються і відображаються в податковій декларації платника ЄП* ФОП кошти, які фактично отримані під час перебування в новій групі від видів діяльності та заборонені для здійснення в цій групі, але були дозволені в попередній групі?

Ситуація, коли ФОП на ЄП зробив щось дозволене для своєї групи, а на момент отримання доходу від цієї операції вже перейшов до іншої групи, на якій така діяльність заборонена, трапляється, в основному, під час переходу ФОП з групи 3 до групи 2 ЄП.

Найбільш поширені випадки: ФОП на ЄП у групі 3 надав послугу ФОП або підприємству на ЗС, а потім перейшов до групи 2 і вже будучи в групі 2 отримує оплату за надану раніше послугу.

Податківці пропонують у цій ситуації дещо нетрадиційний варіант дій: включити до декларації ЄП за попередній звітний період (період, коли ЄП був у групі 3) суму коштів, зароблену, але фактично ще не отриману в тому звітному періоді. У разі якщо єдиноподатник не відобразив такі, скажімо так, «попередні надходження» в декларації, податківці пропонують на момент фактичного отримання доходу подати уточнюючу декларацію за попередній звітний період і включити ці суми до складу доходу, який оподатковується за ставками ЄП групи 3

Підхід податківців досить неординарний.

Адже за правилами, встановленими ПКУ, єдиноподатник повинен відображати доходи лише за грошовими надходженнями. Про це прямо зазначено в . 292.1 ПКУ. Тому все-таки в цій ситуації необхідно відобразити дохід ЄП на дату його отримання перебуваючи вже в групі 2.

З іншого боку, добре вже те, що податківці не наполягають на тому, щоб єдиноподатник, який отримав дохід від забороненого в цій групі виду діяльності, покинув спрощену систему. Хоча насправді підстав для цього немає, адже саму послугу було надано раніше — під час перебування в групі 3. Той факт, що гроші надійшли пізніше, на момент перебування в групі 2, порушенням не є.

Ще один плюс — податківці нічого не сказали про сплату ЄП за ставкою 15 % у цій ситуації.

Крім того, такий оригінальний підхід до відображення доходу напевно влаштує тих ФОП, які хвилюються за перевищення граничної суми доходу, дозволеної для перебування в групі 2

Послуги загальносистемнику до переходу до групу 2 або 1 (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ)

Як оподатковується дохід ФОП на ЄП групи 1 або 2, отриманий за виконані роботи (надані послуги) СПД неплатникові ЄП, під час перебування на ЗС?

Ситуація аналогічна попередній з тією лише різницею, що замість перебування в групі 3 наш ФОП на момент надання послуг був на ЗС.

У цій ситуації податківці наполягають на тому, що ФОП, отримавши дохід уже тоді, коли він перебував у групі 2 (1) ЄП, повинен оподаткувати суму отриманого доходу за ставкою 15 %. Про жодні уточнюючі декларації (як у попередньому випадку) не йдеться

Незважаючи на оновлення цього роз’яснення, такий самий підхід в аналогічній ситуації у податківців був і раніше. Тобто вони вимагали сплати 15 % ЄП, але при цьому не вважали, що ФОП повинен повернутися на ЗС у зв’язку з порушенням умов перебування в групі 2. Ми ж вважаємо, що у разі, коли ФОП здійснив будь-який вид діяльності, перебуваючи на ЗС, і не дочекався грошей від контрагента, отримавши такий дохід уже будучи на ЄП, він взагалі нічого не порушив. Адже сама діяльність здійснювалася не на ЄП. Отже, і з 15 %-покаранням у цій ситуації, якщо є бажання, можна посперечатися.

Зауважимо, що аналогічне роз’яснення податківці навели і з приводу ситуації, коли ФОП на ЄП у групі 1 або 2 отримав (у звітному році за роботи (послуги), виконані минулого року) дохід від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощенку. На запитання про те, чи може такий платник і далі перебувати на ЄП, вони відповіли ствердно. Оскільки згодні з тим, що такі види діяльності були здійснені в минулому періоді, коли ФОП ще не був у групі 2 (1) ЄП.

Але при цьому податківці також наполягають на сплаті 15 % ЄП

Давальницька сировина (категорія 107.03 ЗІР ДФСУ)

Чи вважатиметься порушенням, якщо ФОП-ЄП групи 2 виготовляє продукцію з давальницької сировини підприємству, яке перебуває на ЗС?

Представники ДФСУ зазначили, що виготовлення з давальницької сировини продукції для СПД на ЗС єдиноподатником групи 2 є порушенням умов перебування на спрощенці, оскільки операції з виробництва такої продукції, по суті, є операціями з надання послуг замовнику

Повністю згодні з податківцями в цьому питанні. Виходячи з п.п. 195.1.3 ПКУ, переробка давальницької сировини — це не виробництво та продаж продукції, а робота (послуга), виконана для замовника. Тому єдиноподатникам групи 2 замовників потрібно добирати обачно, або ж переходити до групи 3

Безоплатно отримані товари (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ)

Як визначається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) для визначення доходу ФОП на ЄП?

Податківці вважають, що вартість безоплатно отриманих товарів повинна визначатися виходячи з рівня звичайних цін, а звичайні ціни визначаються згідно з п.п. 14.1.71 ПКУ

Подібна консультація в ЗІР ДФСУ існувала й раніше. Потім вона «перекочувала» в статус «недіючі», а тепер знову реабілітована. Проте з думкою податківців можна посперечатися. У п. 292.3 ПКУ немає згадки про звичайні ціни. Тому правильніше в цьому випадку орієнтуватися на вартість переданого товару відповідно до первинних документів

Перекидання коштів ФОП з рахунка на рахунок (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ)

Чи включається до доходу ФОП на ЄП сума коштів, отримана від продажу товарів (робіт, послуг), якщо вони перераховані з одного розрахункового рахунка на інший?

Кошти, які вже були включені до доходу, а потім переведені на інший розрахунковий рахунок, так само відкритий для здійснення підприємницької діяльності, не підлягають повторному обкладенню ЄП

Повністю згодні з податківцями в цьому питанні. Дійсно, перекидання грошових коштів з рахунка на рахунок жодним чином не повинне впливати на склад доходу єдиноподатника. Адже ці кошти вже потрапили до його доходу на момент надходження

Податки та збори, які включаються до вартості відвантажених товарів

(категорія 107.04 ЗІР ДФСУ)

Чи включаються до доходу ФОП на ЄП податки та збори, які входять до вартості відвантажених товарів (наданих робіт, послуг)?

До складу доходу ФОП на ЄП не включаються суми ПДВ, а також суми податків і зборів, утриманих єдиноподатником під час здійснення ним функцій податкового агента (у тому числі туристичний збір), а також нарахований ЄСВ

З цим ніхто і не сперечається. Проте дуже шкода, що податківці в цій консультації не зробили виняток також для акцизного податку, який включається до вартості реалізованих товарів і несправедливо потрапляє до доходу єдиноподатника (детальніше про це див. у ">«БТ», 2015, № 16, с. 47)

* Використані скорочення: ФОП — фізична особа — підприємець, ЄП — єдиний податок, ЗС — загальна система оподаткування, СПД — суб’єкт підприємницької діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі