Теми статей
Обрати теми

Валютні обмеження: обов’язпродаж, кредити, експортний залік

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова Правління НБУ від 22.10.15 р. № 718 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581»

Нацбанк вкотре підкоригував свої валютні обмеження.

Цього разу НБУ розширив перелік надходжень, яких не стосується вимога обов’язкового 75-відсоткового продажу. Тепер тут ще і надходження:

• за проектами, здійснюваними на підставі угод між Україною та Євросоюзом про участь України в міжнародних програмах Євросоюзу;

• у вигляді грантів від міжнародних фінорганізацій, членом яких є Україна, на користь юрособи-резидента, фінансування якої здійснюється за рахунок таких грантів і в органах управління якої бере участь Уряд України;

• які надійшли у вигляді грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) з приватизації державного майна на рахунки організатора такого аукціону (торгів).

Як і раніше, заборонено «закривати» зобов’язання за експортними операціями шляхом заліку зустрічних вимог в інвалюті 1-ї групи Класифікатора інвалют/російських рублях, а також в інших інвалютах, якщо вимоги, що припиняються, за одним експортним договором перевищують еквівалент 500 тис. дол. США. Однак зробили виняток: експортний залік дозволили за операціями операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіка).

Також, як і раніше, діє заборона на дострокове погашення валютних кредитів за договорами з нерезидентами і винятки з цього правила. Зокрема, дозволено погашати валютні кредити за рахунок іншого кредиту від нерезидента з пізнішим строком погашення. Тут же додали ще одну умову: ці кошти (враховуючи кошти у гривнях, отримані від обов’язкового продажу надходжень в інвалюті) не повинні використовуватися позичальником на будь-які інші цілі, крім дострокового погашення першого кредиту та купівлі інвалюти за гривні із зазначеною метою (для погашення кредиту).

При цьому Нацбанк висунув цікаву вимогу: резиденту-позичальнику дозволено купувати інвалюту для дострокового погашення першого кредиту в межах фактичної суми обов’язкового продажу коштів в інвалюті, які резидент-позичальник отримав за новим договором. Таким чином, використати на купівлю інвалюти для дострокового погашення першого кредиту можна тільки 75 % отриманої інвалюти за другим кредитом, які фактично надійдуть у гривні. Не переймайтеся! Використати для погашення першого кредиту можна всі 100 % надходжень від другого кредиту, тільки з 75-відсотковою частиною доведеться поморочитися і наново придбати валюту за гривні, а «валютні» 25 % можна відразу направити на погашення першого кредиту.

Також достроково погашати дозволили кредити від нерезидента на користь міжнародних фінорганізацій, членом яких є Україна, або міжнародних фінорганізацій, за договорами з якими Україна зобов’язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим міжнародним фінорганізаціям.

Ще одне чинне обмеження: банки видають готівку у гривні через каси та банкомати в сумі до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта. Але тут з’явився дуже щедрий виняток — валютно-обмінні операції з фізособами.

НБУ забороняє (не реєструє) такі зміни:

• у договорах, за якими резиденти отримують кредити від нерезидентів, змінюється кредитор або боржник;

• кредитор-резидент передає нерезиденту право вимоги за кредитним договором з іншим резидентом.

Так от, до числа винятків додалися такі випадки:

• первісний кредитор змінюється у зв’язку з приєднанням до нового кредитора-правонаступника або ліквідацією кредитора (з боржниками така «фішка» існує давно);

• кредит видається резиденту-позичальнику за участі іноземного експортно-кредитного агентства.

При цьому потрібні будуть додаткові документи.

Постанова діє з 23.10.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі