Теми статей
Обрати теми

Бій «податковим ямам»! ДФСУ розробила новий порядок

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Наказ ДФСУ від 28.07.15 р. № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ»

Новий порядок взаємодії підрозділів ДФСУ при комплексному опрацюванні податкових ризиків з ПДВ доповнений новими нюансами.

Як і раніше, опрацювання включає 3 етапи.

Етап 1. Рання податкова діагностика (проводиться до граничного строку подання ПДВ-звітності). На цьому етапі податківці складають переліки «ризикових» платників на підставі даних з Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) та інших інформаційних ресурсів.

Новація! У разі встановлення ознак фіктивності підприємства, керівнику територіального органу ДФСУ не потрібно направляти запит платникові. Він прийме рішення про розірвання усіх діючих договорів про визнання електронних документів! У результаті такий суб’єкт не зможе ні зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, ні подати звітність в електронному вигляді.

Етап 2. Електронний контроль ризиків (проводиться після подання ПДВ-звітності).

Як і раніше, на цьому етапі ДФСУ формує переліки платників ПДВ (у яких різко підвищилася економічна активність та виявлені ознаки маніпулювання звітністю). І у разі виявлення «податкових ям» проводить відпрацювання кожного з таких суб’єктів.

Етап 3. Податковий контроль ризиків (проводиться після граничного строку сплати грошових зобов’язань з ПДВ). Полягає у відпрацюванні всього ланцюжка учасників «податкових ям».

З цією метою територіальні органи ДФСУ не лише самостійно відпрацьовують схеми ухилення від оподаткування, але і направляють запити до територіальних органів, на обліку в яких перебувають інші учасники ланцюжка. Ті у свою чергу можуть ініціювати проведення позапланових перевірок таких суб’єктів.

Зверніть увагу: тільки на цьому етапі податківці отримують право направити запит вигодоодержувачу про надання пояснень та їх документального підтвердження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі