Теми статей
Обрати теми

«Все профессии нужны...»: рівняння на новий Класифікатор

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Наказ Мінекономрозвитку України від 02.09.15 р. № 1084 «Про затвердження змін до національного класифікатора України ДК 003-2010»

До Класифікатора професій ДК 003-2010 (далі — Класифікатор) унесли важливі поправки: одні професії виключили, інші — додали, треті — замінили.

Поправки стосуються професій у різних галузях. При цьому серед цікавих новинок є «Професіонал з антикорупційної діяльності», «Уповноважений з антикорупційної діяльності», «Касир-оператор автоматизованої системи оброблення банкнот», «Касир-операціоніст».

Нагадаємо: на підставі зазначеного Класифікатора складається штатний розпис (ШР) на підприємстві, тобто професії з ШР мають відповідати формулюванню з Класифікатора. Про це Мінсоцполітики зазначало в листі від 25.04.13 р. № 336/13/155-13. Хоча невідповідність Класифікатору назв посад, які використовуються на підприємстві, жодної відповідальності не тягне. Проте назва професій є підставою для застосування до працівника правових норм, які надають право на скорочений робочий день, додаткову відпустку, пільгове пенсійне забезпечення. Тому ігнорування назв професій, що містяться в Класифікаторі, на думку Мінсоцполітики, може суттєво позначитися в таких випадках на правах та обов’язках сторін трудового договору (аналогічна думка була викладена і в листі Мінпраці від 17.06.08 р. № 165/06/186-08). А враховуючи, що здебільшого роботодавець, користуючись розробленим ШР, складає накази про прийняття та звільнення, які, у свою чергу, є підставою для внесення записів до трудової книжки, радимо при розробці ШР використовувати назви посад в тому вигляді, в якому вони названі у Класифікаторі.

Згідно з текстом наказу він набув чинності 01.10.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі