Важкі авто на дорозі: не можна і крапка

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Постанова КМУ від 21.10.15 р. № 869 «Про внесення змін до пункту 22.5 Правил дорожнього руху»

Ця тема цікавить не лише водіїв великогабаритних транспортних засобів (ТЗ), а й госпсуб’єктів, які мають такі ТЗ. Ціль поправок зрозуміла — зберегти автомобільні дороги, які руйнуються важкими ТЗ.

Отже, у п. 22.5 ПДР* замість особливих правил тепер заборона руху ТЗ та їх составів автомобільними дорогами при перевезенні подільних (!) вантажів, якщо ці ТЗ відповідають таким параметрам:

* Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.15 р. № 1306.

• навантаження на одиночну вісь — понад 11 т;

• здвоєні осі — понад 16 т;

• строєні осі — понад 22 т

чи фактична маса понад 40 т.

Для контейнеровозів обмеження такі: навантаження на одиночну вісь — понад 11 т, здвоєні осі — понад 18 т, строєні осі — понад 24 т або фактична маса понад 44 т (на встановлених Укравтодором і Державтоінспекцією для них маршрутах — понад 46 т).

Також заборонено рух ТЗ з навантаженням на вісь понад 7 т або фактичною масою понад 24 т автомобільними дорогами загального користування місцевого значення. Нагадаємо: перелік таких доріг затверджують облдержадміністрації 1 раз на 3 роки.

При цьому п. 22.6 ПДР, як і раніше, передбачає, що великовагові та великогабаритні ТЗ мають рухатися з включеним ближнім світлом фар, задніми габаритними ліхтарями та встановленими розпізнавальними знаками, передбаченими п. 30.3 ПДР, а також з уключеним проблисковим маячком (проблисковими маячками) помаранчевого кольору.

Важливо пам’ятати: за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових ТЗ автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами передбачена адміністративна відповідальність за ст. 1321 КпАП: штраф на водіїв у розмірі 30 нмдг (510 грн.) і на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію ТЗ, ФОП у розмірі 40 нмдг (680 грн.).

Постанова діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі