Теми статей
Обрати теми

Кредит-нота: підстав для ПДВ-коригування немає

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 15.10.15 р. № 21843/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, податківці порушили таке питання: чи проводити ПДВ-коригування платнику ПДВ у разі отримання кредит-ноти від постачальника-нерезидента (надання знижки на відвантажений товар).

Податківці дійшли логічного висновку — підстав для коригування податкового кредиту (ПК) у цьому випадку покупець не має. На те є дві причини:

1. Отримання кредит-ноти не змінює митну вартість товарів.

Нагадаємо: п. 190.1 ПКУ встановлює базу обкладення імпортних товарів на рівні їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче митної вартості таких товарів, визначеної відповідно до розд. ІІІ МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку.

Отже, покупцю в цьому випадку не доведеться коригувати ані суми ПДВ, сплачені на митниці, ані суми ПДВ, уключені до ПК.

2. З 01.07.15 р. платник ПДВ зобов’язаний уключати до ПК усі суми «вхідного» ПДВ. Причому незалежно від їх призначення. І заборонити це робити податківці вам не мають права.

Раніше в аналогічній ситуації контролери вимагали відкоригувати податковий кредит (лист ДФСУ від 27.03.15 р. № 6423/6/99-99-19-03-02-15) на підставі листа коригування до МД. Такого висновку вони доходили, посилаючись на пп. 33 — 38 Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.12 р. № 450, які дозволяють уносити зміни до МД.

Так, дійсно, унести зміни до МД можна. Проте для цього потрібні відповідні підстави. Однак отримання кредит-ноти не згадується серед таких підстав.

Зверніть увагу! У листі, що коментується, фіскали нічого не говорять про таке коригування. Річ у тім, що підставою для цього може стати тільки зміна суми ПДВ, сплаченої митним органам. А в ситуації з кредит-нотою це означає повернення декларанту суми ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі