Теми статей
Обрати теми

Урізаємо працівникам зарплату: коли попереджати заздалегідь не потрібно

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист Мінсоцполітики України від 02.10.15 р. № 413/06/186-15

У скрутні часи роботодавці намагаються заощадити на всьому, у тому числі і на зарплаті працівників. Способів багато: оформлення простою, переведення на неповний робочий час тощо. Проте роботодавець повинен пам’ятати, що зміна розміру зарплати у бік зменшення є зміною істотних умов праці, про що потрібно попередити працівників не пізніше ніж за 2 місяці ( ст. 32 КЗпП).

При цьому такі зміни мають бути пов’язані зі змінами в організації виробництва та праці на підприємстві, в установі, організації. Верховний Суд України в п. 31 постанови Пленуму від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» дійшов такого висновку: якщо при розгляді трудового спору буде встановлено, що зміна істотних умов трудового договору відбулася не у зв’язку зі зміною в організації виробництва та праці, то така зміна з урахуванням конкретних обставин може бути визнана судом неправомірною. Як наслідок, власника або уповноважений ним орган зобов’яжуть відновити працівнику попередні умови праці.

Також нагадаємо, що важливим є сам факт попередження, а згода працівника на це зовсім не обов’язкова. Якщо він не погодиться на таке погіршення, то роботодавець може звільнити його згідно з  п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП з вихідною допомогою.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики дійшло цікавого висновку: «У випадку досягнення згоди між сторонами трудового договору жодного обов’язку щодо повідомлення працівника законодавством про працю не встановлено». А ось як дійти такої згоди, не розписало. Очевидно, ідеться про ситуацію, коли при укладенні трудового договору (в ідеалі письмового) роботодавець попереджає про те, що «у скрутні часи» він зможе урізати працівникам зарплату, а працівник погоджується, таки укладаючи договір. Тоді чекати 2 місяці не потрібно.

Теги зарплата
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі