Теми статей
Обрати теми

Незаконна податкова перевірка — неправомірне рішення

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Постанова ВАдСУ від 01.09.15 р. № К/800/52586/13

Справа присвячена документальній невиїзній перевірці на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ. Нагадаємо: він надає право податківцям провести документальну позапланову перевірку, якщо дотримуються одночасно дві умови:

• за підсумками перевірок інших платників або отримання податкової інформації податківці виявили факти, які свідчать про порушення платником підконтрольного їм законодавства;

• платник не надав пояснення і документи на обов’язковий письмовий запит податківців протягом 10 робочих днів з дати отримання такого запиту.

Як виявилося, податківці такий запит не направляли. Але сміливо провели перевірку і донарахували податкові зобов’язання і штрафні санкції. Платники податків оскаржили такі дії та виграли суд, причому в усіх трьох інстанціях: проведення перевірки було незаконним, а винесене за її результатами податкове повідомлення-рішення (ППР) — протиправним.

Це дуже хороша ознака, адже здебільшого в таких випадках суди не задовольняють позови щодо визнання незаконної перевірки і ППР, винесеного за її результатами. Уся справа в тім, що платники податків вимагають визнати наказ про проведення перевірки незаконним і тим самим не допускати фіскалів до перевірки, хоча за фактом уже самі допустили. При цьому суди вважають, що навіть якщо перевірка була незаконною, це не є безумовною підставою для визнання незаконним ППР (ухвала ВАдСУ від 25.03.15 р. № К/800/7132/13). А в постанові, що коментується, ВАдСУ визнав протиправним ППР саме на підставі незаконності перевірки.

Залишається тільки сподіватися, що суди збережуть свій оптимізм і для інших видів перевірок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі