Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо дивіденди фізособі-нерезиденту

Сергій ДЕЦЮРА
На зборах акціонерів було прийнято рішення нарахувати і виплатити дивіденди, в тому числі й засновнику — фізичній особі — нерезиденту. Як оподатковується виплата дивідендів фізособі-нерезиденту? (м. Харків)

Розпочнемо з того, що на сьогодні виплата дивідендів нерезидентам чи то фізичним, чи то юридичним особам знаходиться під тимчасовою забороною принаймні до 05.12.15 р. (п. 20 постанови НБУ від 03.09.15 р. № 581). Тому якщо ви приймете рішення виплатити дивіденди, то здійснити це можна буде тільки після цієї дати, якщо, звичайно, таку заборону не буде продовжено.

Та все ж колись її буде знято. Тому далі поговоримо про оподаткування.

ПДФО. Розпочнемо з того, що дохід у вигляді дивідендів включається до загального оподатковуваного доходу фізичної особи та обкладається податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) відповідно до п. 170.5 ПКУ ( п.п. 164.2.8 ПКУ).

Цей висновок не стосується тільки дивідендів у вигляді акцій (часток, паїв), що не змінюють пропорцій участі акціонерів (учасників) у статутному фонді. Такі дивіденди не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (п.п. 165.1.18 ПКУ), а отже, і не обкладаються ПДФО. Суму неоподатковуваних дивідендів відображайте в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «142».

Решту дивідендів, що виплачуєте нерезидентам, обкладаєте ПДФО. При цьому ставки ПДФО при виплаті дивідендів фізособам-нерезидентам такі, як і при виплаті дивідендів резидентам.

Зі «звичайних» оподатковуваних дивідендів, що нараховані у 2015 році, ПДФО утримується за ставками ( пп. 167.5.1 і 167.5.2 ПКУ):

• 5 %, якщо нарахування здійснює платник податку на прибуток (крім інститутів спільного інвестування);

• 20 % — при нарахуванні дивідендів суб’єктами господарювання, які обрали іншу систему оподаткування, або інститутами спільного інвестування.

Отже, неплатники податку на прибуток, зокрема і платники єдиного податку, мають застосовувати ставку 20 %.

У формі № 1ДФ дивіденди, прирівняні до зарплати, відображайте з ознакою доходу «101», а всі інші оподатковувані дивіденди — з ознакою доходу «109».

Обов’язок щодо утримання ПДФО покладається на податкового агента, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід фізособі ( пп. 168.1.1 та 170.5.1 ПКУ). І оподатковуються вони під час нарахування ( п.п. 170.5.4 ПКУ).

Звертаємо увагу на те, що ПДФО сплачується до бюджету на момент виплати дивідендів.

Але якщо дивіденди нараховані, але не виплачені, то ПДФО має бути сплачений протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, в якому були нараховані такі дивіденди ( п.п. 168.1.5 ПКУ). Тобто якщо дивіденди були нараховані 10 листопада, але не виплачені, то ПДФО має бути сплачений не пізніше 30 грудня.

Важливо! При виплаті дивідендів нерезиденту можна взагалі уникнути сплати ПДФО або зменшити його розмір. Але для цього потрібно, щоб нерезидент надав довідку (або її нотаріально засвідчену копію), яка підтверджує, що він є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України про уникнення подвійного оподаткування, а також інші документи, якщо це передбачено міжнародним договором України ( п. 103.4 ПКУ).

ЄСВ та військовий збір. Щодо сплати інших податків і зборів при виплаті дивідендів, то слід пам’ятати, що:

• ЄСВ з дивідендів справляти не потрібно. Річ у тому, що базою нарахування ЄСВ є заробітна плата, а дивіденди не належать до фонду оплати праці;

• стягнення військового збору при виплаті дивідендів не уникнути. Оскільки на сьогодні всі дивіденди, що виплачуються фізособі, незалежно від їх виду є об’єктом обкладення військовим збором. Про це слід вказати у розділі II форми № 1ДФ;

• сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів фізособі, в тому числі нерезиденту, не потрібно. Про це прямо вказано у  п.п. 57.11.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі