Теми статей
Обрати теми

Банкомат не видав грошей, але провів операцію: чи буде дохід у платника ЄП

Дар’я КРАВЧЕНКО
ФОП на єдиному податку (ЄП) групи 3 намагався зняти гроші у банкоматі за підприємницькою карткою. Однак банкомат гроші не видав. При цьому за випискою пройшла операція, згідно з якою гроші були видані та відразу повернені на рахунок. Чи вважати отримані кошти ЄП-доходом? (м. Харків)

Такі кошти не потрібно включати до ЄП-доходу. Пояснимо чому.

Звичайно, якщо чітко дотримуватися п. 292.1 ПКУ, то до доходу платника ЄП повинен потрапляти увесь дохід, отриманий ФОП протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Виняток зроблений лише:

• для пасивних доходів у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат і відшкодування, а також доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізособі і використовується в його госпдіяльності;

• для сум, зазначених у  п. 292.11 ПКУ (ПДВ, фіндопомоги, сум, отриманих за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами тощо).

Отже, усі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізособою для провадження підприємницької діяльності, повинні включатися до доходу ФОП-ЄП (звичайно, з урахуванням вимог ст. 292 ПКУ).

Не підпадають під це правило два випадки:

1. Поповнення ФОП-ЄП свого поточного рахунка власними коштами.

2. Помилкове перерахування коштів (як з вини банку, так і з вини самого платника ЄП).

У першому випадку податківці дозволяють не включати до ЄП-доходу суму коштів, унесених на поточний рахунок за умови, що (УПК № 1183*):

* Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1183.

• у призначенні платежу платіжного доручення, на підставі якого вносяться кошти, зазначено: ці суми є виручкою;

• така готівка на момент унесення вже була відображена у Книзі доходів і витрат.

Не включаються до ЄП-доходу і помилково перераховані кошти. Наприклад, суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг). Однак лише за умови, що таке повернення відбувається:

• внаслідок повернення товару або розірвання договору;

на підставі листа-заяви про повернення коштів.

Наявність такого повідомлення про помилковий переказ і своєчасно виконане зобов’язання перед банком щодо повернення коштів звільняє платника ЄП від податкових наслідків. Оскільки на руках одержувач має доказ того, що гроші потрапили на рахунок помилково та не є його власністю.

У вашому випадку операцію, проведену банком, не можна віднести ні до першого, ні до другого випадку. Адже назвати її помилковим перерахуванням коштів не можна (вони не перераховувалися іншому контрагенту). Та й повернені кошти вносив сам банк, а не платник ЄП.

Що робити в цьому випадку, не зрозуміло. Не знайдете ви й рекомендацій із цього приводу ні в ПКУ, ні в ЗІР ДФСУ. Тому керуватимемося здоровим глуздом.

Виходитимемо з того, що повернені кошти не є платою за товари/роботи/послуги, а є власними коштами платника ЄП, які повертаються через технічну помилку. Підтвердженням цьому має стати призначення платежу, зазначене у виписці банку за такою операцією (за аналогією з внесенням виручки). Уже на підставі цього такі кошти не повинні потрапити до вашого ЄП-доходу.

Для більшої упевненості також рекомендуємо звернутися до банку та вимагати письмового підтвердження факту проведення помилкової операції.

І ще. Отримавши власні грошові кошти повторно, ви не зобов’язані їх записувати до Книги доходів і витрат. Якщо ж такий запис ви вже зробили, то його потрібно виправити (закреслити, поставивши поруч дату, підпис та реквізити документа про помилкове зарахування коштів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі