Теми статей
Обрати теми

Нова декларація про доходи: «плюс» військовий збір, «мінус» додатки

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Марія СОЛОМІНА
Наказ Мінфіну України від 02.10.15 р. № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення…»

Мінфін презентував нову форму декларації про майновий стан і доходи, яку подають фізособи та самозайняті особи. Відразу скажемо: змін багато. Сьогодні ми наводимо стислий огляд нововведень, а в подробицях розбиратимемося пізніше.

Обережно! На самому початку і вже недолік! Мінфін загубив клітинку для типу декларації «Звітна нова», але при цьому в додатках та Інструкції все на місці. Зате додали нове поле 8, де потрібно вказати категорію платника: громадянин, «незалежний професіонал» або підприємець.

Нарешті в декларації з’явився військовий збір. Його потрібно вказувати поряд з ПДФО — у розділах II, IV, V декларації і додатках.

У розділі II тепер «мешкають» і підприємницькі доходи, а окремого розділу для них уже немає: ФОП-загальносистемників (ряд. 10.7), «незалежних професіоналів» (ряд. 10.8) і навіть єдиноподатників (ряд. 11.1). Але при цьому загальносистемники і «незалежні професіонали» вказують тільки суму ПДФО та ВЗ, яку вони сплачують самостійно (а утримані податковими агентами — ні). Єдиноподатники взагалі вказують тільки суму отриманого доходу, без даних про ПДФО та ВЗ. Очевидно, такі відомості потрібні для довідкових цілей. При цьому звичайні фізособи (негоспсуб’єкти), подаючи чисто громадянську декларацію, просто не заповнюють «підприємницькі» рядки.

Урізали кількість додатків: з 7 додатків залишилися «живими» тільки 4. І до того ж до додатків «приліпили» літеру «Ф».

Замість додатка 1, в якому наводили інформацію про осіб, уповноважених заповнювати декларацію, виділили окреме поле 9 у розділі I декларації. Додаток 6, присвячений податковій знижці, урізали і помістили до розділу III декларації.

Більше немає окремого додатка для відображення доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, надання його в оренду або отримання в спадщину/дарунок. Усе обмежується ряд. 10.2 і 10.3 розділу II декларації, а також оновленими таблицями розділів VII і VIII. Тут з’явилися спеціальні графи для відмітки про надання майна в оренду (суборенду), житловий найом (піднайом). Зауважимо: з’явилися і нові об’єкти для декларування — водойми та мотоцикли (мопеди).

Крім зазначених граф, у цих таблицях є й інші зміни, зокрема, для нерухомості потрібно вказувати власну частку в загальній площі, а для рухомого майна прибрали окрему графу для зазначення об’єму та потужності двигуна, але, схоже, ці дані потрібно буде вказати разом з маркою та моделлю.

Додаток 7 став додатком Ф1. Тут, як і раніше, вказують зарплату від двох і більше податкових агентів, сума якої перевищує 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного року. Додаток дещо переінакшили, але суть залишилася колишньою. При цьому ВЗ тут не відображається. ВЗ з усієї зарплати вказують в ряд. 10.1 розділу II декларації.

Головною зміною в додатках Ф2 і Ф3, де відображають доходи від операцій з інвестактивами та іноземними доходами, — це розрахунок податкових зобов’язань з ВЗ.

І завершальний додаток — Ф4, призначений для самозайнятих осіб. Так, тепер тут «світять» свої доходи не лише ФОП-загальносистемники, а й «незалежні професіонали».

Як ми й припускали, з авансових платежів ВЗ не сплачується (ряд. 6). Він розраховується з доходу за підсумками року (ряд. 7.1). Оновлена форма додатка Ф4 це підтверджує.

Важливе запитання: «з коли» застосовувати нову форму? Наказ набуде чинності з дня опублікування. Очевидно, це відбудеться в листопаді (IV кварталі) 2015 року. Якщо дотримуватися п. 46.6 ПКУ, то за новою формою потрібно звітувати за I квартал 2016 року або за весь 2016 рік. Однак, вважаємо, що фіскали за доброю традицією прискорять цей процес і вже за 2015 рік звітуватимемо за новою формою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі