№46

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2015/№ 46 Інші номери журналу ›
  • Нова декларація про доходи: «плюс» військовий збір, «мінус» додатки Наказ Мінфіну України від 02.10.15 р. № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення…»
  • «Солдати» підприємства: радісні зміни у Порядку виплати компенсації Постанова КМУ від 04.11.15 р. № 911 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105»
  • Один Порядок на двох: результати податкових і митних перевірок Наказ Мінфіну України від 20.08.15 р. № 727 «Про затвердження Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків — юридичними особами та їх відокремленими підрозділами»
  • Членські внески до ОСББ: можна без РРО Лист ДФСУ від 27.10.15 р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15
  • ПДВ-коригування та правило «365 днів»: ДФСУ продовжує дивувати Листи ДФСУ від 06.10.15 р. № 21154/6/99-99-19-03-02-15 і від 07.10.15 р. № 23580/5/99- 99-19-03-02-16
  • ЮРЄПи-орендодавці та земподаток: податківці сказали «так, ні, мабуть» Листи ДФСУ від 29.09.15 р. № 20635/6/99-99-15-03-01-15 і від 30.09.15 р. № 20744/6/99- 99-15-03-01-15
  • Недостовірні відомості у звітності: податківці погрожують кримінальщиною Лист ДФСУ від 25.09.15 р. № 8960/С/99-99-10-03-02-14
  • І знову дефляція! Жовтневий індекс — 98,7 % Інфляційна крива цього року нагадує американські гірки. Услід за вересневою інфляцією (102,3 %) індекс споживчих цін у жовтні 2015 року порівняно з індек- сом у вересні 2015 року становив 98,7 %.
  • «Будівельні» порядки: чергові правки
  • Розробили Єдиний реєстр апостилів
  • Страхування зернових культур
  • Працівник демобілізований! Коли стати до роботи? На думку Мінсоцполітики, днем фактичної демо- білізації вважається день виключення зі списків осо- бового складу військової частини у зв’язку із звіль- ненням з військової служби (оформляється наказом військової частини, про що робиться відповідний запис у військовому квитку). Це важливо для роботодавця для цілей збереження гарантій мобілізованим згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП.
  • ДФСУ роз’яснює
  • КАЛЕНДАР тижня
  • Передплачуємо періодичні видання: як обліковувати витрати «Газети — секундні стрілки історії», — говорив німецький філософ і мислитель Артур Шопенгауер. Цей вислів є особливо актуальним у сьогоднішніх реаліях. Зміни в податковій сфері відбуваються дуже часто та іноді бувають такими численними та суттєвими, що бухгалтер, юрист, керівник підприємства іноді не має змоги за ними встежити. Це може призводити до значних професійних помилок і фінансових втрат. А читання періодичних видань дозволяє своєчасно отримувати актуальну інформацію, додаткові відомості, коментарі та роз’яснення фахівців у відповідній сфері. Як обліковувати витрати на передплату періодичних професійних видань, ви довідаєтеся з цієї статті.
  • Неврахована ПН: уключити до поточної ПДВ-декларації чи подати уточнену? З настанням 2015 року робота СЕА і розрахунок формули РЛ стали визначальними в діяльності платників ПДВ. Тому їм і приділялася особлива увага. Так, для коректного функціонування СЕА довелося внести низку змін: підігнати ПДВ-звітність, змінити правила коригування ПЗ і ПК, і навіть реєстрації ПН/РК в ЄРПН. А все для того, щоб розрахунок РЛ відбувався правильно (без збоїв). Однак це не вирішило всіх проблем. Вони, як і раніше, існують. З однією з них ви можете стикнутися при виправленні помилок у ПДВ-звітності. У чому її суть та як з нею боротися, ось про це ми сьогодні і поговоримо.
  • З миру по нитці, або Правила роботи СЕА очима податківців На черговій «гарячій» телефонній лінії на тему «Електронне адміністрування податку на додану вартість» (http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/222605.html) контролери роз’яснили окремі правила стягнення ПДВ у сьогоднішніх реаліях. Коротко пробіжимося по найактуальніших із них.
  • Обліковуємо канцтовари на підприємстві: життєві ситуації Папір, ручки, олівці, скріпки, степлери, діроколи, бланки, папки, щоденники — усі ці канцелярські дрібниці кожне підприємство щодня використовує у своїй діяльності. Благо придбати їх можна в будь-якій торговельній точці — у магазині, кіоску, на ринку, в інтернет-магазині. Причому на будь- який смак і гаманець. Головне за умов такого розмаїття — не розгубитися і правильно відобразити витрати на купівлю цих потрібних предметів в обліку підприємства. Упоратися із завданням без проблем вам допоможе наша стаття.
  • Відмова від земельного податку при переході на єдиний податок Багато суб’єктів господарювання перейшли з IV кварталу 2015 року на сплату єдиного податку. Зміна системи оподаткування вплинула на порядок сплати різних податків і зборів, зокрема такі суб’єкти отримали звільнення від сплати земельного податку. У зв’язку з цим новоспечені спрощенці мають уточнити раніше задекларовані суми земельного податку. Про те, як це зробити, читайте у нашій статті.
  • «Ой мороз, мороз, не морозь меня…», або Перерви для обігріву На вулиці похолоднішало. Про те, як утеплити приміщення, ви довідалися з «БТ», 2015, № 44, с. 20. Однак є й працівники, які працюють просто неба. Спеціально для них передбачені додаткові перерви для обігріву та відпочинку. Сьогодні розберемося, кому саме такі перерви належать та як правильно оформити їх документально.
  • «Соцстрахівські» допомоги: від призначення до виплати Про велике податкове навантаження на заробітну плату говорять усі можновладці. Однак, на жаль, віз і нині там. Що ж робити нам, добросовісним платникам податків/зборів/внесків? Користуватися тими малими «привілеями», які нам дає така сплата. Одна з них — допомоги від ФСС. Хто та де може їх отримати? Куди звертатися за нарахуванням? В які строки їх виплачує ФСС? Відповіді на ці та інші «процедурні» запитання щодо допомог від ФСС ви знайдете в цій статті.
  • Індексуємо зарплату за листопад 2015 року Знову у нас на порядку денному щомісячна зарплатна індексація. Цього разу — готові показники для листопада 2015 року.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати в листопаді 2015 року І знову ми спостерігаємо за тим, як гойдається індекс інфляції. То він пішов угору, то вниз, знову вгору та знову вниз… Жовтневий індекс споживчих цін Держстат зафіксував на рівні 98,7 %. Багато хто не розуміє — судячи з цін у магазинах, дефляцією і не пахне. Але «маємо те, що маємо». З урахуванням саме цього індексу інфляції розраховуватимемо компенсацію зарплатних боргів, що виплачуються в листопаді 2015 року. Усі нюанси — далі.
  • Постачання електроенергії: чи буде зведена податкова накладна? Підприємство перерахувало передоплату обленерго в рахунок майбутніх постачань за електроенергію. Минуло 15 календарних днів, але податкової накладної (ПН) воно досі не отримало. Можливо, річ у тім, що наприкінці місяця буде складена зведена ПН. Як можна дізнатися, що буде складена зведена ПН? Чи вважається постачання електроенергії ритмічним? (м. Харків)
  • Банківські послуги: як відобразити у ПДВ-декларації Чи треба відображати у ПДВ-декларації послуги з розрахунково-касового обслуговування? (м. Харків)
  • «Нульовий» РК із неправильною позначкою про реєстрацію: як виправити помилку Покупець отримав від постачальника розрахунок коригування (РК), в якому змінюється тільки номенклатура товарів, а вартість таких товарів залишається незмінною. При цьому в полі «Підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем» такого РК стоїть позначка «Х». Чи зобов’язаний покупець реєструвати такий РК в ЄРПН? (м. Харків)
  • Єдиний податок та алкогольні ліцензії
  • ЄСВ з допбази і страховий стаж Працівник підприємства працює на 0,5 ставки (посадовий оклад — 1660,00 грн., заробітна плата з урахуванням зайнятості — 830,00 грн.). Чи враховується при обчисленні страхового стажу сума ЄСВ, яку сплачує роботодавець з додаткової бази справляння ЄСВ (з різниці між мінімальною зарплатою та фактичною)?
  • Зарплата + щедра винагорода: як зменшити суму ПДФО Підприємство в листопаді 2015 року уклало з працівником ЦПД на надання послуг, які не входять до кола його посадових обов’язків. Працівнику 30 листопада 2015 року, крім зарплати в сумі 6000,00 грн., нарахують винагороду в розмірі 150000,00 грн. Як правильно визначити дохід працівника в листопаді та обкласти його ЄСВ, ПДФО та ВЗ? Чи можна якось зменшити податкове навантаження? (м. Київ)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі