Теми статей
Обрати теми

Недостовірні відомості у звітності: податківці погрожують кримінальщиною

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Марія СОЛОМІНА
Лист ДФСУ від 25.09.15 р. № 8960/С/99-99-10-03-02-14

У  листі, що коментується, податківці дійшли дуже небезпечного для платника податків висновку: при внесенні недостовірних даних до податкової декларації, у тому числі коли дохід завищено, можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Підстави для цього фіскали побачили у  ст. 358 і 366 Кримінального кодексу України за:

підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається або посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, що має право видавати або посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою;

• службове підроблення, тобто внесення посадовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання та видачу завідомо неправдивих документів.

За перший із вказаних злочинів загрожує штраф до 1700 грн. або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 2 років, а за друге — штраф до 4250 грн. або обмеження волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

При цьому податківці відразу заспокоюють, вказавши на ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якою особа вважається невинною у вчиненні кримінального правопорушення та не може бути піддана кримінальному покаранню, поки її провина не буде доведена та встановлена обвинувачувальним вироком суду, що набув чинності.

Крім того, нагадаємо, що важливий аспект для притягнення до кримінальної відповідальності — це наявність наміру.

Зауважимо: довести, що це було навмисне внесення недостовірних відомостей до звітності, а не проста помилка, досить складно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі