Теми статей
Обрати теми

Банківські послуги: як відобразити у ПДВ-декларації

Дар’я КРАВЧЕНКО
Чи треба відображати у ПДВ-декларації послуги з розрахунково-касового обслуговування? (м. Харків)

Попри те що послуги з розрахунково-касового обслуговування (РКО) не є об’єктом обкладення ПДВ ( п.п. 196.1.5 ПКУ), їх необхідно відображати у ПДВ-декларації.

Адже платники ПДВ зобов’язані вести не лише окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, а й операцій, які не є об’єктами оподаткування та звільнені від оподаткування ( п. 201.14 ПКУ).

Нагадаємо: підставою для відображення витрат з оплати РКО буде:

• або акт про надання таких послуг (якщо договір з банком передбачає його періодичне оформлення),

• або банківська виписка (якщо акти не оформлюються).

До 01.07.15 р. послуги банку з РКО мали цілком визначене місце у ПДВ-декларації:

• або в ряд. 11.1 — якщо вони були пов’язані з операціями, які підлягали обкладенню ПДВ за основною або нульовою ставкою,

• або в ряд. 11.2 — з операціями, які не були об’єктом обкладення ПДВ та/або були звільнені від обкладення, та/або ж не обкладалися ПДВ,

• або в ряд. 14.2 — якщо були пов’язані з «негоспдіяльними» операціями.

З 01.07.15 р. кардинально змінилися правила формування податкового кредиту (ПК). Із зазначеного моменту до ПК стали включатися всі суми ПДВ, нараховані під час придбання товарів/послуг незалежно від напрямку їх використання.

Відповідно, зникла необхідність заповнювати ряд. 10.2, 11.2, 13, 14 і 15 ПДВ-декларації. При цьому ніхто не звільняв від обов’язку відображати такі операції у ПДВ-звітності.

Як вихід податківці запропонували: операції з придбання товарів/ послуг без ПДВ (у неплатників ПДВ, звільнених від обкладення ПДВ, що не є об’єктом оподаткування, тощо) заносити до ряд. 11.1 декларації (лист ДФСУ від 24.09.15 р. № 22508/5/99-99-19-03-02-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі