Теми статей
Обрати теми

Реєстраційні картки: зустрічайте оновлені форми

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Наказ Мін’юсту України від 02.11.15 р. № 2140/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток»

Мін’юст невпинно оновлює форми реєстраційних карток. Цього разу він дотримувався виразу «оптом дешевше» і перезатвердив усі форми. Заодно кількість карток скоротилася — їх стало 15 замість 16 за рахунок злиття в одну форму регкартки на проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті ліквідації, злиття, приєднання, поділу, перетворення. При цьому, щоб особливо не збивати звичну нумерацію, Мін’юст підняв картку про включення даних про юридичну особу за формою № 16 до форми № 9.

В усіх формах (під назвою картки) дописали дуже корисну норму: «Заповнюється машинописом або від руки друкованими літерами». У деяких формах ця норма містить продовження про те, що картка «друкується з одного або двох боків аркуша», а також «у разі відсутності відомостей відповідні сторінки реєстраційної картки не заповнюються та не подаються».

У зв’язку з цим у багатьох картках (крім № 6, 8, 10, 12 — 15) на першій сторінці потрібно вказати, скільки всього сторінок подається.

Картки на держреєстрацію юросіб і ФОП за формами № 1, 2 і 10 тепер містять додаткові поля, де вказується, що разом із регкарткою подається заява про обрання спрощеної системи оподаткування та/або заява про добровільну реєстрацію платником ПДВ. Крім цього, у формі № 2 з’явилося поле, в якому потрібно зазначити, як саме створюється підприємство: шляхом злиття, поділу, виділу або перетворення.

Також тепер на першій сторінці форм, які заповнює юрособа або ФОП, потрібно вказати спосіб отримання виписки з ЄДР (особисто або відправити поштою) і повідомлення про розгляд документів (смс-повідомленням або на електронну пошту).

Не забули й про бенефіціарів. Так, у картках на держреєстрацію юрособи потрібно вказати, є засновник бенефіціаром такої юрособи чи ні. Також підкоригували саму сторінку «бенефіціара» у формі № 4. Якщо учасник (засновник) є юрособою і бенефіціара така юрособа не має, потрібно не просто поставити «галочку», а вказати ідентифікаційний код і повне найменування такого засновника.

Це ще не всі поправки. У тих картках, де потрібно вказувати види економічної діяльності (форми № 1 — 5, 9 і 15), більше не вказуємо назву видів діяльності. Достатньо тільки кодів за КВЕД.

У деяких картках (форми № 3 — 6 і 9) потрібно зазначити, хто саме її підписує: керівник, особа, яка має право вчиняти юридичні дії від імені юрособи без довіреності; уповноважена особа (за довіреністю). Якщо автограф ставить уповноважена особа, то її підпис нижче посвідчує «здатна» на це особа (директор або інша особа, яка має такі повноваження).

Картка за формою № 7 об’єднала «під своїм крилом» дві окремі картки, що існували раніше, які подаються під час держреєстрації припинення юрособи (саме про неї ми говорили на самому початку). Її тепер подають не лише в разі простої ліквідації, а й у ситуації припинення юрособи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення. Тут також потрібно зазначити, хто підписує картку: голова ліквідаційної комісії (комісії з припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення) або уповноважена особа (за довіреністю).

Особу, яке підписує картку, потрібно вказати і в картках за формами № 10, 11, 12, 15. Тут потрібно вибрати серед фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, і уповноваженої особи, яка діє за довіреністю такої майбутньої ФОП.

На замітку: юрособи щороку подають регкартку за формою № 6 для того, щоб підтвердити відомості про себе. Як це зробити та що загрожує, якщо пропустити строк, ви можете довідатися у статті на с. 33 номера.

Наказ діє з дня, наступного за днем опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі