Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу: виправляємо помилки, директор нового підприємства

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Листи Мінсоцполітики України від 09.10.15 р. № 1336/13/84-15, від 18.09.15 р. № 14209/0/14-15/13

Повідомлення про прийняття на роботу (далі — повідомлення). Начебто нескладний документ, але його заповнення та подання є джерелом безлічі запитань. А Мінсоцполітики не перестає відповідати на них.

1. Що робити, якщо роботодавець припустився помилки в повідомленні? Для того щоб виправити допущені помилки, потрібно подати повідомлення з типом «скасовуюче» з помилковими даними і одночасно повідомлення з типом «початкове» з правильними даними. Зауважимо: для ситуації, коли повідомлення подано, а працівник не вийшов на роботу, потрібно подати тільки повідомлення з типом «скасовуюче».

Відразу виникне інше запитання: чи штрафуватимуть за самовиправлення? Вважаємо, що підстав для цього немає, адже штрафи передбачені тільки за допущення до роботи без подання повідомлення («БТ», 2015, № 41, с. 40).

2. Хто повинен підписувати повідомлення на директора новоствореного підприємства? Мінсоцполітики відповіло розпливчасто: «повідомлення <…> має бути підписано особою, яка визначена внутрішніми документами підприємства, установи, організації або установчими документами». Дійсно, підписувати повідомлення повинні керівник і головний бухгалтер. У випадку з новоствореним підприємством є два складні моменти: по-перше, директор подає повідомлення сам на себе, по-друге, він начебто не може це зробити заздалегідь, тобто до початку роботи.

Вихід є: власники підприємства приймають рішення про призначення директора та після цього новоспечений директор видає розпорядження, де вказує дату, з якої він стає до виконання обов’язків. Тоді у гр. 8 повідомлення вказується дата розпорядження, а у гр. 9 — дата, з якої він стане до роботи. Подати повідомлення потрібно до початку роботи, тобто до дати з гр. 9. Зробити це може засновник.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі